Захтеви за фер изборе, следи лустрација

Пратите нас
На Тргу Републике је одржан протест Покрета слободних грађана Србије са којег су упућени захтеви за фер и поштене изборе, као и у вези са медијским представљањем странака и кандидата, а који су предати Скупштини града, РТС-у и РЕМ-у.

Окупљенима се обратио председник ПСГ-а Саша Јанковић који је рекао да желе да граде, а не да руше, да је за то потребно да се победи на изборима, односно сачувају избори од крађе. Он је поновио тврдње да је у београдској општини Врачар повећан број гласача.

Спасовдан , слава града Београда - Sputnik Србија
Српска десница спремна за први обрачун у Београду

Јанковић, који је на скупу поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату честито тај празник Београђанима, поручио је да је сада „земља окупирана изнутра“ и обећао је да ће затворити све образовне институције у којима раде лажни професори који издају лажне дипломе.

Председник ПСГ-а је навео да су се вратили „Бојић, Вучелић, Вулин је министар одбране“ и поручио је да ће бити спроведена лустрација и да ће бити одстрањени сви који су направили овакав систем. Они ће моћи да раде, „али не и да уче нашу децу и да нам соле памет“.

„Једна колона смо сви ми“, поручио је Јанковић.

Поновљено је ранијих пет захтева, међу којима је да се овлашћеним лицима из опозиционих странака омогући увид у уређен и јасан бирачки списак, да особе које немају пријављено пребивалиште шест месеци пре одржавања избора у Београду немају право да гласају, да Градска изборна комисија буде формирана у складу са законом, а да ниједна странка или коалиција не може да има више од половину чланова.

Тражи се обезбеђивање једнаког третмана власти и опозиције у медијима, као и да РЕМ ради свој посао и омогући поштовање закона о медијима и информисању, те да носиоци јавних функција не злоупотребљавају државне ресурсе у предизборној кампањи.

Мост на Ади - Sputnik Србија
Нису само Хитлер и НАТО хтели да сруше Београд — увек је ту било и Срба

Од јавних сервиса РТС-а и РТВ-а траже непристрасно и објективно извештавање о активностима политичких актера који су поднели изборне листе за учествовање у изборима, бесплатно време исте дужине за све за промоцију на радију и телевизији, уз фер одређивање термина промоције…

ПСГ захтева од РТС и РТВ да одбију да емитују пропаганду, информативне садржаје који су производ продукција политичких странака и кандидата, и да елиминишу негативне кампање, а од комерцијалних медија тражи непристрасно, објективно и недискриминаторско извештавање о активностима политичких актера који су поднели изборне листе за учествовање у изборима.

Слични захтеви су упућени и онлајн медијима.

​Од РЕМ-а, поред осталог, захтевају будно праћење медијских садржаја електронских медија који су у вези са предизборном кампањом и неодложно реаговање на свако кршење правила понашања медија у предизборној кампањи, уз изрицање предвиђених мера и уз обавештавање јавности.

Упућена је и листа захтева Савету за штампу и Министарству за културу, такође у вези са изборима и поштовањем закона.

На скупу су говорили и Сергеј Трифуновић и Србијанка Турајлић која је рекла да је реч о „освети двојице људи — Синише Малог и Горана Весића, који су свесни да неће добити изборе и који се, за разлику од лишћа, на пролеће неће вратити“.

Турајлићева је рекла и да број колона није битан, већ је битно да буде онолико колона да сваки грађанин може себе да препозна у једној, „а они који не могу да скупе довољно људи треба да се придруже онима који то могу и који треба да их приме“.

Окупљени су прошетали до зграде РТС-а и РЕМ-а, а онда су се на Тргу Републике придружили концерту који је организовала Иницијатива „Не давимо Београд“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала