Велики школски час у Шумарицама

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас молебану у Шумарицама, који је, код Споменика ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату, служио владика шумадијски Јован са свештенством, и положио је венац у спомен-парку у Крагујевцу на обележевању Дана сећања на жртве у Другом светском рату.

Венце испред споменика „Пето три“ у Шумарицама, где су немачки нацисти 21. октобра 1941. стрељали 2.792 цивила, положили су представници Владе Србије, немачки амбасадор Аксел Дитман, амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер, Русије Александар Чепурин…

Обележавању у Шумарицама присуствовали су поред председника Вучића, премијерка Ана Брнабић, министри Славица Ђуки Дејановић, Вања Удовичић, Зоран Ђорђевић, као и представници града Крагујевца.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLСрпски државни врх и дипломате у Шумарицама
Српски државни врх и дипломате у Шумарицама - Sputnik Србија
Српски државни врх и дипломате у Шумарицама

Крагујевац и Србија сваке године свету, даном сећања на српске жртве у Другом светском рату, шаље поруку да се никада и нигде не понови такав злочин када су немачки окупатори у једном дану стрељали више хиљада цивила.

Тај догађај представља један од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату и један је од најтрагичнијих који се догодио на тлу Србије у том рату.

© Tanjug / Димитрије ГолМолебан у Шумарицама
Молебан у Шумарицама - Sputnik Србија
Молебан у Шумарицама

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре је да је убијено 2.792 грађанина јер за толико особа располажу личним подацима — ко су, где су и када рођени, чиме су се бавили. Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађе имало 11 година.

© Tanjug / Димитрије ГолРуски амбасадор Александар Чепурин полаже венац
Руски амбасадор Александар Чепурин полаже венац - Sputnik Србија
Руски амбасадор Александар Чепурин полаже венац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала