Овако ће изгледати споменик Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

© AFP 2023 / Paul J. RICHARDSУбијени премијер Србије Зоран Ђинђић
Убијени премијер Србије Зоран Ђинђић - Sputnik Србија
Пратите нас
Жири за избор идејног решења меморијалног споменика др Зорану Ђинђићу објавио је да је првонаграђени рад — „Стрела“, аутора Мрђана Бајића и његовог тима, који су учествовали на међународном конкурсу за споменик, који ће се налазити у реновираном Студентском парку у Београду.
Споменик Зорану Ђинђићу - Sputnik Србија
Сазнајемо: Изглед споменика Зорану Ђинђићу у Београду познат 23. октобра

Споменик ће бити висине 6,20 метара, бело-сребрне боје у облику стреле, а план је да привремено буде постављен 12. марта наредне године на Студентском тргу у Београду.

Жири су чинили вајар Мирсад Бегић из Љубљане, академик, сликар Душан Оташевић, архитекта Борис Подрека, академик и сликар Влада Величковић и Милутин Фолић, главни градски урбаниста.

Градски менаџер Горан Весић захвалио је члановима жирија на раду који је трајао неколико месеци и на конкурсу на којем је учествовало 40 аутора.

Такође, Весић је захвалио и председнику републике Александру Вучићу који је, како је навео, иницирао подизање споменика Зорану Ђинђићу.

„То што је председник урадио је један храбар искорак у политичкој култури Србије и, оно што је још важније, подизање споменика Зорану Ђинђићу је постао државна обавеза. Јер они који су убили Зорана Ђинђића нису убили само човека, већ су тада пуцали у државу“, рекао је Весић.

За неколико месеци биће 15 година од убиства Зорана Ђинђића, навео је Весић и рекао да, као неко ко је радио са њим, осећа захвалност што му се пружила прилика да учествује у томе да Зоран Ђинђић добије споменик.

„Ако нешто може да симболизује живот Зорана Ђинђића, онда је то ’Стрела‘, јер је његов живот био такав. Грабио је напред, покушавао је да промени ствари у друштву, није се обазирао на последице“, казао је Весић и захвалио Друштву архитеката Београда као и свима који су учествовали у одабиру најбољег решења.

Такође, истакнуто је данас на објављивању награђених радова, скулптура „Стрела“ биће и звучна инсталација из које ће се чути кратке секвенце, реченице покојног премијера, као и звуци града, а ова инсталација у оквиру скулптуре рад је Биљане Србљановић.

Убијени премијер Србије Зоран Ђинђић - Sputnik Србија
Ђинђић се не маже на хлеб

Градски урбаниста Милутин Фолић рекао је да ће, паралелно са израдом скулптуре, која ће уследити након данашњег проглашења прве награде, Град уредити Студентски трг.

Прво ће, каже, бити измештена окретница тролејбуса на Трг Републике, а затим ће, наводи, бити изграђена подземна гаража испод Студентског трга на два нивоа са 700 паркинг места.

„Када се изгради гаража, ићи ће се на уређење Трга које је осмислио Борис Подрека, један од најбољих светских архитеката“, рекао је Фолић и навео да ће радови трајати две године.

Скулптура, меморијал др Зорану Ђинђићу моћи ће да буде постављена привремено на „острву“ на Студентском тргу, до почетка изградње гараже, јер ће се тада затворити цео простор због радова. Након завршетка, споменик би требало и стално да се настани у том простору, појаснио је Фолић.

„Идеја је да се 12. марта наредне године скулптура постави привремено, па ће се, након уређења трга, поставити и за стално“, рекао је Фолић.

„Понуђено решење жели да генерише простор, сећање кроз скулптуру, и са звучном инсталацијом започиње разговор са пролазницима. Симболика стреле је јасна и вишезначна“, рекао је архитекта Борис Подрека.

Академик Влада Величковић том приликом је појаснио да изабрано решење адекватно одговара простору, а да скулптура показује „синтезу волумена скулптуре и звука“.

Другонаграђени је рад тима архитеката Анђеле Карабашевић и Владимира Суџума, за који је жири рекао да је подједнако добар и веома иновативан.

Критеријуми којима се жири водио били су јасна и препознатљива порука, контекстуалност, односно усклађеност са средином на Студентском тргу, отпорност на вандализам и „економија“ споменика, односно његова вредност и материјали од којих је направљен.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала