Сећање на један од најтрагичнијих терористичких напада у Москви

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаСећање на терористички напад у позоришту на Дубровки
Сећање на терористички напад у позоришту на Дубровки - Sputnik Србија
Пратите нас
Тачно пре 15 година у Москви се догодио један од најтрагичнијих терористичких напада када је у позоришту на Дубровки 40 терориста отело 912 особа, а у акцији ослобађања талаца погинуло је 130, а приведено више од 70 људи.

Наиме, терористи су 23. октобра 2002. године заузели позоришни центар за време представе „Норд-ост“ (Север-југ), по налогу чеченског екстремисте Шамила Басајева.

Александар Чепурин - Sputnik Србија
Како Русија кажњава терористе

Нико у том тренутку није могао ни да замисли каква се ситуација одвија у позоришту, а камоли да сања да ће се та тродневна агонија претворити у најкрупнију трагедију коју је Москва до тог тренутка видела, оцењују руски медији.

Штавише, сваким часом су вести постајале све страшније, терористи нису желели да преговарају, већ су по свему судећи намеравали да умру, као и да са собом на други свет поведу што већи број људи.

У операцији ослобађања талаца ликивидирано је свих 40 чеченских отмичара, а ликвидиран је и њихов вођа Мовсар Барајев. Међу убијенима било је Авганистанаца и најамника из арапских земаља. 

Иначе, породице погинулих су најавилe да ће акција сећања на жртве овог терористичког напада бити одржана 26. октобра, на дан када је талачка криза окончана.

Испред позоришта биће одржан минут ћутања, а у ваздух ће бити пуштено 130 балона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала