Рјабков: Америка вратила Русији конфисковану архиву из конзулата

© REUTERS / Stephen LamПолицајац улази у затворени Генерални конзулат Русије у Сан Франциску
Полицајац улази у затворени Генерални конзулат Русије у Сан Франциску - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су вратиле Москви архиву и заставе из руског Генералног конзулата у Сан Франциску, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков и упозорио на то да, упркос томе, сва дејства америчких власти која се тичу тог питања представљају грубо кршење међународног права.
Генерални конзулат Русије у Сан Франциску - Sputnik Србија
Москва: Америчке власти архиву из Амбасаде носиле у Вашингтон па предале нама

„Вратили су заставе и архиву, али све је то пропраћено читавом серијом одлука које су за Русију неприхватљиве. Реч је о грубом кршењу Бечке конвенције о конзуларним односима која датира још од 1963. године“, рекао је Рјабков.

Он је упозорио и да би Москва могла да уведе реципрочне мере на провокативне потезе САД.

„Константне провокације од стране Америке говоре о томе да је Вашингтон спреман на то да Русија прибегне сличним мерама, иако Москва не жури са таквом одлуком иако међународно право то омогућава“, додао је он.

Претходно је Амбасада Русије у САД саопштила да су јој америчке власти вратили сав архивни материјал из затвореног конзулата у Сан Франциску, али да руски представници нису могли самостално да преузму документа, већ да је она спакована и пресељена у Вашингтон.

Такође је наведено да је конзуларна архива са документима неприкосновено власништво Русије, без обзира на то где се налази.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала