Шта Холандија крије о паду малезијског „Боинга“

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyМесто рушења авиона Боинг 777 на лету МХ-17 у Доњецкој области
Место рушења авиона Боинг 777 на лету МХ-17 у Доњецкој области - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандске власти одбиле су да скину ознаку тајности са докумената који су повезани са падом малезијског авиона „Боинг“ у Украјини, а ту одлуку потврдио је представник Државног савета Холандије Герт Јан Клапвик.

„Државни савет је оценио да је Министарство безбедности и правде донело исправну одлуку да са тих докумената не скида ознаку тајности“, рекао је он.

Иначе, Влада Холандије је дужна да саслуша мишљење Савета када је реч о законима, иако одлуке тог тела нису обавезујуће.

Представљање извештаја о истрази пада авиона Боинг 777 на лету МХ17 - Sputnik Србија
Истражитељи добили од Русије додатне податке о паду авиона на лету МХ17

Уклањање ознаке тајности са тих докумената захтевала су три холандска медија — РТЛ, Холандска радиодифузна агенција и лист „Фолкскрант“, а као разлог наведено је велико интересовање јавности које је изазвано падом авиона.

Подсетимо, малезијски авион „Боинг“, на лету МХ-17, срушио се 17. јула 2014. године у Доњецкој области и тада је погинуло 298 људи.

Истражни тим састављен од стручњака из Холандије, Белгије, Украјине, Малезије и Аустралије тврди да је авион оборен ракетом из противваздушног система „Бук“ из места које је било под контролом устаника из Донбаса, као и да је тај ПВО систем стигао из Русије.

Истовремено, Москва сматра да је истрага непотпуна, будући да се истражни тим водио информацијама које је добио искључиво од Украјине, не узимајући у обзир резултате истраге руског концерна „Алмаз Антеј“ који је утврдио да је ракета испаљена са територије коју је контролисала украјинска војска.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала