Шпанска влада: Обустављамо мере ако Пуџдемон...

© AFP 2023 / Josep LAGO Каталонски лидер Карлес Пуџдемон у згради Генералитета у Барселони
Каталонски лидер Карлес Пуџдемон у згради Генералитета у Барселони - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Шпаније спремна је да обустави примену мера за увођење директне власти у Каталонији, уколико каталонски лидер Карлес Пуџдемон распише превремене регионалне изборе, јавио је данас шпански лист „Вангвардија“ позивајући се на изворе из владајуће Народне партије премијера Маријана Рахоја, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је из Пуџдемоновог кабинета саопштено да ће он у 17 часова одржати говор у каталонском парламенту.

Студенти у Барселони са транспарентом Република сада. - Sputnik Србија
Пуџдемон ћути, студенти вичу „издаја“

Странка Републиканска левица Каталоније (ЕРК) запретила је данас да ће напустити регионалну владу уколико њен председник Карлес Пуџдемон распише превремене изборе, јавио је Ројтерс позивајући се на извор из ове партије.

Агенција наводи да се очекује да ће Пуџдемон расписати превремене регионалне изборе, чиме би могао да „разбије“ застој у односима владе у Мадриду и сепаратистичких власти које теже одвајању од Шпаније.

„Расписивање избора није оправдано. То је очигледно одрицање од мандата који му је поверен (на референдуму о независности) 1. октобра, а да заузврат не добија ништа“, казао је овај извор из ЕРК.

Шпански лист „Паис“ преноси да је и независности изузетно наклоњена Кандидатура за народно јединство (КУП), странка која је такође партнер у влади на чијеме је челу Пуџдемон, критиковала његову „нелојалност“ у вези са најављеним расписивањем избора.

Наводи се да је КУП позвао људе да дођу на протест испред седишта владе Каталоније.

Потпредседник Каталоније Ориол Жункерас - Sputnik Србија
Потпредседник Каталоније: Немамо друге опције, прогласићемо републику

Дневник наводи да „у теорији“ и даље остаје да ће седница каталонског парламента бити одржана у 17 часова, пошто посланици нису добили никакво званично обавештење да је отказана.

Пуџдемон је одустао од данашњег обраћања јавности, током којег се очекивало да распусти парламент и распише регионалне изборе 20. децембра.

Студенти окупљени на тргу испред седишта његове странке, који се противе изборима јер их сматрају поништавањем воље исказане на референдуму о независности, са трга испред седишта Пуџдемонове странке поручили су му да не чини издају.

Уочи планираног говора двојица функционера Пуџдемонове Каталонске европске демократске партије (ПДЕКат) поднела су оставке.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала