Храна постала оружје у рату

© REUTERS / Abduljabbar Zeyad Деца у Јемену
Деца у Јемену - Sputnik Србија
Пратите нас
Поред ваздушних удара, сукоба ватреним оружјем, блокада лука, сада је и храна постала „оружје у рату“ у Јемену, наводи Светски програм УН за храну (ВФП), упозоравајући да милион људи у тој земљи гладује.

„Јемен је на ивици глади. Колера прати драматичну кризу са храном. Храна се користи као оружје у рату“, рекла је помоћница извршног директора ВФП Елизабет Расмусен на конференцији о хуманитарној помоћи Јемену у Саудијској Арабији, преноси АФП.

Побуњеници - Хути у Јемену - Sputnik Србија
Хјуман рајтс воч: Саудијска Арабија извршила ратни злочин у Јемену

У конфликту у Јемену од 2015. године погинуло је више од 8.650 људи. Према проценама УН, око седам милиона људи је у ризику од глади, док је чак 17 милиона — 60 одсто укупне популације те земље — у несигурној ситуацији када је реч о храни.

Од априла је од колере умрло 2.100 особа, док се болнице боре да обезбеде основне потрепштине због блокада лука и међународног аеродрома у Сани.

УН наводе да је реч о „највећој хуманитарној кризи на свету“, док се обе стране у конфликту међусобно оптужују да не штите цивиле.

Заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Марк Лоукок затражио је од свих страна у конфликту да обезбеде сигуран, брз, неометан и одржив хуманитарни приступ људима у невољи, преко свих лука и аеродрома.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала