Живот на селу спречава прерану смрт и чува здравље

© Sputnik / Радоје ПантовићСело
Село - Sputnik Србија
Пратите нас
Једна студија је потврдила да су људи који живе у областима окруженим бујним растињем и отвореним просторима мање склони депресији од оних који живе у градовима. Истраживање је доказало да они који имају слободан приступ пољима и дрвећу имају 16 одсто нижу стопу смртности од оних који живе у урбаним џунглама.

„Све је више доказа, и они су веома чврсти, да људу који живе у заједницама могу да напредују само кад имају приступ природи. Свима нам је у животу потребна природа, она нам даје слободу и помаже да живимо здравије, па ипак се заједнице у градовима рутински одвајају од природе у свом окружењу, а то гуши њихово благостање“, рекао је Роби Блејк из организације Пријатељи земље Европе, један од иницијатора истраживања.

Српска народна ношња - Sputnik Србија
Нова четири „С“: Само сељанке Србију спасавају

Ево неколико конкретних чињеница истраживања.

Истраживања су показала да се особе које су оперисале бешику, а које су могле кроз прозор да гледају лишће и дрвеће, опорављају брже од оних који могу да виде само зид. Такође, особе које су могле да гледају кроз прозор имале су мање постоперативних компликација и требало им је мање лекова против болова.

Истраживања са Харварда су утврдила да људи који живе у великим градовима имају 12 одсто већу стопу смртности него они који живе у областима где су им доступне зелене површине. Проучавања обављено на 110.000 жена показало је да оне које живе у урбанизованим областима имају већи ризик од рака и обољења дисајних органа. А оне које су живеле у зеленијем окружењу имале су 13 одсто мању стопу смртности од рака, а 37 посто мању стопу смртности од обољења дисајних органа.

Истраживања показују да шетња или трчање природним зеленим површинама смањује депресију, бес и умор, а побољшава пажњу у односу на оне који шетају или трче у вештачком окружењу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала