Хоће ли Србија уместо Заједнице српских општина добити „процес“

© Tanjug / DEJAN SIMICEVI / Протестни скуп Срба у северном делу Косовске Митровице
Протестни скуп Срба у северном делу Косовске Митровице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Посланици Српске листе данас су шефици канцеларије ЕУ на Косову Наталији Апостоловој нагласили важност спровођења споразума из Брисела, пре свега успостављања Заједнице српских општина, и добили поруку да ће тај процес потрајати, али да је неопходно да се са њим што пре крене.

Посланици Српске листе су у разговору са Апостоловом образложили на који начин ће наступати у овом сазиву скупштине, указујући на неке од кључних проблема са којима се суочавају Срби са Косова, јавља РТК2.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинајев план за ЗСО: Нема га

Они су нагласили и важност спровођења споразума постигнутих у Бриселу, пре свега оног који се односи на успостављање Заједнице српских општина.

С друге стране, добили су поруку да ће тај процес потрајати, али и да је неопходно да се са њим што пре крене.

Оно што је за посланике Српске листе битно у овом тренутку је да се питање око формирања Војске Косова не актуализује, јер је, како кажу, њихов став о том питању јасан.

„Косово има веће проблеме, проблеме које треба да решавамо, и много споразума који су постигнути у Бриселу који треба да се спроведу, што је важније него да се бавимо темама које нису тренутно од кључног значаја“, истакао је потпредседник Скупштине Славко Симић.

Апостиолова је рекла да је, „наравно, Асоцијација општина са српском већином нешто што се мора спровести“.

„Будимо искрени, биће потребно времена да се ова, рецимо организација, успостави, али се слажем са вама да је неопходан почетак. Покушала сам да то покренем са претходном владом, али верујем да са овом владом постоји искрена воља. Проследили смо нашу поруку премијеру, али је сада концентрација на локалним изборима, и након њих ћемо пажљивије радити на овом питању“, рекла је Апостолова.

Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија
Сад је моменат: Може ли Србија да укључи Русију и Кину у борбу за Косово (видео)

Шефица канцеларије ЕУ на Косову оценила је да је дијалог неопходан и у процесу трансформације Безбедносних снага у Војску Косова.

„То зависи од обе стране, како ће оне разговарати, како да пронађу начине за решења ових осетљивих питања“, оценила је Апостолова.

За посланике Српске листе тренутно су најпроблематичнији Закон о верификацији имовине и Закон о нотарима, због тога што на територији Косова постоји само један нотар српске националности, док међу извршитељима нема Срба.

Став посланика је да су закони добро израђени, али спровођење је упитно, посебно код Закона о цивилној служби и Закона о употреби службених језика.

Председник одбора за заједнице Игор Симић каже да су закони који се односе на интересе и права заједница добри, али постоји проблем са административним упутствима које касније доносе поједина министарства.

„Конкретно, у административом упутству које сам вам донео стоји која су вам документа потребна како бисте ви стекли држављанство и право на документа-право да постојите у неком систему. Ту стоји, на пример, да сте пет година живели на Косову довољно је да имате ђачку књижицу која је оверена од стране одговарајућих органа. У Општини Северна Митровица службеници које раде у цивилном регистру се не придржавају тог упутства, једностраном одлуком, и зато имамо проблем што многи грађани не могу да остваре одређена права“, рекао је Симић.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала