Јапан: Парламент формално изгласао реизбор Абеа за премијера

© REUTERS / Toru HanaiЈапански премијер Шинзо Абе
Јапански премијер Шинзо Абе - Sputnik Србија
Пратите нас
Доњи дом Парламента Јапана формално је изгласао реизбор Шинза Абеа на место премијера, након што је његова странка однела убедљиву победу на ванредним парламентарним изборима прошлог месеца.
Шинзо Абе - Sputnik Србија
Дан за историју: Да ли ће Јапан после нових избора прећи Рубикон?

Абе, који се налази на челу Владе Јапана од децембра 2012, лако је освојио 312 гласова у Доњем дому Парламента, који укупно има 465 посланика, а очекује се да ће поново именовати исте чланове кабинета касније током дана, преноси АП.

У Горњем дому Парламента који има 242 посланика, Абе је освојио 151 глас, чиме је реизабран на функцију премијера, наводи АФП, уз оцену да је Абе на путу да постане јапански премијер који се најдуже задржао на том положају.

„Наш дом именује Шинза Абеа за премијера“, објавио је председник Доњег дома Парламента Тадамори Ошима после гласања које је преносила телевизија, након чега се Абе, блистајући од задовољства, руковао са присталицама међу посланицима.

Абе (63) је крајем септембра распустио Доњи дом Парламента Јапана и расписао изборе, а политички аналитичари кажу да је тим потезом покушао да освоји нови мандат и ојача свој утицај на власти након што му је прошлог лета ослабила подршка међу грађанима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала