Пуџдемону прети хапшење ако се не појави пред судом

© REUTERS / Yves HermanСмењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон на конференцији за медије у Бриселу
Смењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон на конференцији за медије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Шпански истражни судија могао би да нареди хапшење бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона и пет чланова његове регионалне владе, без обзира на то да ли ће се они појавити пред судом у Шпанији.
Карлес Пуџдемон, предсеник Каталонске Владе - Sputnik Србија
Пуџдемон не признаје одлуку Мадрида о својој смени

Пуџдемонов адвокат Пол Бекерт рекао је да уколико Шпанија буде тражила екстрадицију Пуџдемона, одлуку ће донети белгијске судије, а не влада.

Два члана Пуџдемонове владе вратила су се у уторак из Брисела, где се он тренутно налази, а како каже његов адвокат, неће се враћати у Шпанију наредних неколико недеља.

Пуџдемон је у уторак на конференцији за штампу у Бриселу рекао да он и пет чланова његове владе у Бриселу траже „слободу и безбедност“ од шпанских власти, додавши да ће се вратити у Шпанију уколико добије гаранте да ће имати поштено и фер суђење, наводи АП.

Заменик у Европском парламенту и портпарол владајуће партије Шпаније, Народне партије, Естебан Гонзалес Понс, рекао је да ће уколико се Пуџдемон у четвртак не појави пред судом вероватно бити издат захтев за екстрадицију и да ће га белгијска полиција ухапсити.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала