Сарадници бесни: Због Пуџдемона ћемо у затвор

© REUTERS / Albert GeaКаталонски председник Карлес Пуџдемон
Каталонски председник Карлес Пуџдемон - Sputnik Србија
Пратите нас
Сарадници Карлеса Пуџдемона из распуштеног Парламента Каталоније сматрају да је његова одлука да „побегне у Белгију“ неодговорна и да ће они извући дебљи крај.

Како преноси британски „Телеграф“, Ђоан Ђосеп Нуе, један од шесторо чланова скупштинског одбора који су позвани на саслушање у Мадрид, рекао је да ће Пуџдемоново понашање довести до тога да сви које позове суд буду задржани иза решетака.

Лондон, парламент - Sputnik Србија
Нови потрес у Британији — острво жели као Каталонија?

„То је неодговорно. Такав став председника Пуџдемона ће довести до тога да сви који буду позвани заврше у притвору, јер им он показује да на неки начин бекство јесте могућност“, рекао је Нуе.

Он је позвао смењеног каталонског лидера да престане да „изводи потезе“ и да се фокусира на преговоре са Мадридом у вези са референдумом, који не признају ни Шпанци ни највећи део међународне заједнице.

Пуџдемон је отишао у Брисел, сумња се да је његова породица у Румунији, а његов белгијски адвокат је рекао да се он неће још одазвати позиву власти у Мадриду.

Сам Пуџдемон је рекао да ће отићи пред суд када добије гаранције да ће имати фер суђење.

Он и његови сарадници су оптужени за дела против уставног поретка, међу којима су и побуна и подстрекивање на побуну, а прете им затворске казне и до 30 година.

Мадрид је преузео контролу над Каталонијом, након што је Парламент у Каталонији прогласио републику. Ту одлуку Мадрид је поништио, распустио је Парламент Каталоније и заказао је регионалне изборе за 21. децембар.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала