Шекс од 1994. знао за малверзације „Агрокора“?

© AP Photo / Darko BandicХрватски сабор
Хрватски сабор - Sputnik Србија
Пратите нас
Никола Грмоја, из опозиционог Моста независних листа, изнео је данас у Хрватском сабору документацију на основу које тврди да је Владимиру Шексу још у марту 1994. достављен налаз финансијске полиције о контроли у „Агрокору“, те да тај високи функционер ХДЗ од тада зна за малверзације у том концерну.

Како преноси Н1 ТВ Шекс засад нема коментар на ове оптужбе јер још није чуо шта је Громоја рекао, а видеће и да ли ће, како је рекао, уопште коментарисати.

Према извештају о финансијској контроли, Агрокор д.д. склопио је са банком у три наврата уговоре о краткорочном кредиту 1991. године.

Прање новца - Sputnik Србија
Откривена обмана: Ко увлачи Русе у прљаву игру око „Агрокора“

Најважније је, навео је Грмоја на конференцији за новинаре у Сабору, то што је износ од 240 милиона тадашњих хрватских динара Загребачка банка уплатила на жиро-рачун пре него је донесена одлука о одобрењу зајма.

Рекао је и да је део новца ненаменски трошен те да је Шекс водио истражну комисију али да „никада није ништа расветљено“.

Додао је да показану документацију има данима, али да је одлучио да је обелодани баш данас.

Показавши један од докумената Громаја је рекао да је он доказ да је Владимир Шекс знао да су се средства кредита ненаменски трошила.

Сматра да одговорност за Агрокор нема само ХДЗ него и СДП, наравно мање, јер је био мање на власти, објаснио је Грмоја и додао да су потези Славка Линића били можда најгори потези откад је Хрватске.

Поручио је и да ће одмах предложити да се за сведока позове Владимир Шекс.

Према овим документима, казао је Грмоја, од укупно остварене своте кредита у износу од 1.016.574.714 тадашњих динара правно лице је ненаменски утрошило износ од 636.586.353 динара.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала