Дан кад је Русија ослобођена од лажних краљева

© Sputnik / Јури ПичугинУлаз у Руски дом у Београду.
Улаз у Руски дом у Београду. - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом Дана народног јединства, који је пре 12 година председник Руске Федерације Владимир Путин прогласио државним празником, синоћ је у Руском дому у Београду одржан свечани пријем.

Пријему су присуствовали бројни руски држављани у Србији, чланови дипломатског кора, као и многобројне личности из јавног живота Србије. Присутнима се обратио амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, који је истакао да је то празник ослобођења Москве од лажних краљева, пољских окупатора.

© Јури ПичугинАмбасадор РФ Александар Чепурин се обратио окупљенима у Руском дому у Београду.
Амбасадор РФ Александар Чепурин се обратио окупљенима у Руском дому у Београду. - Sputnik Србија
Амбасадор РФ Александар Чепурин се обратио окупљенима у Руском дому у Београду.
На свечаности је говорио и министар Зоран Ђорђевић, који је подсетио на традиционално добре односе двеју земаља. „Нама је врло битно да негујемо велико пријатељство које постоји између наша два народа, и у политици гајимо велико пријатељство према Русима. Имамо, са друге стране и осећај да Русија мисли на Србију, и да тај однос има потпуно другачију димензију од свих односа које Србија има са другим народима“, рекао је министар Ђорђевић.

© Јури ПичугинМинистар Зоран Ђорђевић са амбасадором Русије Александаром Чепурином.
Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Русије Александаром Чепурином. - Sputnik Србија
Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Русије Александаром Чепурином.
Дан народног јединства, који се у Русији слави 4. новембра, празник је установљен у част важног догађаја у историји Русије — народног устанка на челу са Мињином и Пожарским, када је Москва ослобођена од пољско-литванских освајача 1612. године. У савременој Русији се Дан јединства обележава од 2005. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала