00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Свет настао испод Гогољевог шињела
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Решите се пестицида са воћа и поврћа помоћу једног састојка

© AFP 2023 / GEORGES GOBETМандарине , ананас и поморанџе
Мандарине , ананас и поморанџе - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички научници тврде да је састојак који домаћице имају у кухињи — сода бикарбона, делотворна у испирању пестицида са воћа.
Лабораторија - Sputnik Србија
Руски научници створили нано-честице против најотровнијих гасова

„У Америци је количина пестицида у јабукама под сталном контролом“, каже Лили Хе, једна од главних аутора ове студије.

Научници истичу да воће апсорбује пестициде и да их је могуће испрати содом бикарбоном. Међутим, нико до сада није измерио колико дубоко су пестициди продрли у воће.

„Први смо се посветили проучавању да бисмо установили колико су дубоко пестициди продрли у воће и у којој мери их је могуће испрати“, рекла је Хе, додавши да су она и колеге у експериментима користили органске јабуке.

Сода бикарбона + хиљаду литара кока-коле = ерупција какву још нисте видели - Sputnik Србија
Сода бикарбона + хиљаду литара кока-коле = ерупција какву још нисте видели

Залили су воће највишом допуштеном количином пестицида у складу са правилима. Затим су покушали да их исперу обичном водом и содом бикарбоном.

Након петнаестоминутног испирања содом бикарбоном, готово све хемикалије су уклоњене са површине воћа, али су неке ипак остале дубоко у воћу. Чак ни сода бикарбона није дотле доспела.

„Кора јабуке је пуна нутријената, али је у њој и пуно пестицида. Када једете јабуку, можете изабрати да ли ћете јој огулити кору или нећете. Међутим, то не можете применити код воћа попут грожђа или код поврћа попут спанаћа“, рекла је Хе.

Извор: Аваз

Једна од метода је и потапање воћа у води, у морској соли и соку лимуна у трајању од десетак минута.    

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала