„У Америци је количина пестицида у јабукама под сталном контролом“, каже Лили Хе, једна од главних аутора ове студије.
Научници истичу да воће апсорбује пестициде и да их је могуће испрати содом бикарбоном. Међутим, нико до сада није измерио колико дубоко су пестициди продрли у воће.
„Први смо се посветили проучавању да бисмо установили колико су дубоко пестициди продрли у воће и у којој мери их је могуће испрати“, рекла је Хе, додавши да су она и колеге у експериментима користили органске јабуке.
Залили су воће највишом допуштеном количином пестицида у складу са правилима. Затим су покушали да их исперу обичном водом и содом бикарбоном.
Након петнаестоминутног испирања содом бикарбоном, готово све хемикалије су уклоњене са површине воћа, али су неке ипак остале дубоко у воћу. Чак ни сода бикарбона није дотле доспела.
„Кора јабуке је пуна нутријената, али је у њој и пуно пестицида. Када једете јабуку, можете изабрати да ли ћете јој огулити кору или нећете. Међутим, то не можете применити код воћа попут грожђа или код поврћа попут спанаћа“, рекла је Хе.
Извор: Аваз
Једна од метода је и потапање воћа у води, у морској соли и соку лимуна у трајању од десетак минута.