Иванов: ЕУ отвара врата Русији и Кини

© AP Photo / Darko VojinovicЂорђе Иванов
Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Македоније Ђорђе Иванов оценио је да Европска унија сама отвара врата Русији и Кини на Балкану, јер није посвећена региону, нити улаже у њега.

Он је за британски „Телеграф“ рекао да је парадокс то што се кинески кредити и новац користе да се изгради европски коридор који повезује Србију и Грчку кроз Македонију.

Македонија - Sputnik Србија
Промена имена за ЕУ и НАТО — ко је патриота, а ко издајник у Македонији

„То је оно о чему говорим. То је европска кратковидост, то је позив Кини“, рекао је Иванов.

Према његовим речима, Европа је и даље заглављена у 20. веку и у својим интерним размирицама, које је онемогућавају да се суочи са изазовима новог века — од масовних миграција, преко дигиталног криминала, до „реваншистичке Русије“, преноси Б92.

„Донедавно нисмо имали руске инвестиције у Македонији. Али, како се Европа повлачи, односно не испуњава обећања о претварању Балкана у део ЕУ, то је као позив саме ЕУ да неко дође и испуни простор“, сматра Иванов.

У тексту се наводи да се Македонија као земља већ годинама налази у „вакууму“, има проблема око имена са Грчком, има честе унутрашње политичке кризе, а ту су и аспирације ка ЕУ и НАТО-у. Иванов сматра да је земљи потребан подстрек из Европе, али и указује на то да је Македонија потребна Европи.

„Европа би требало да научи лекције из историје и да престане да игнорише раскршћа која повезују ЕУ са нестабилним Блиским истоком и надолазећом Кином. Бизмарк је рекао да онај који контролише долину Вардара, контролише везу између Европе и Блиског истока. Онај који контролише ту везу, контролише везу Европе и Азије. Изгледа да је ЕУ то заборавила“, рекао је Иванов.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала