Додик: Повући одлуку o референдуму док је не прихвати опозиција

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да ће одлука о стављању ван снаге Одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити повучена, јер опозиција овај референдум није прихватила.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик у парламенту РС: Држава Република Српска има право да одлучује

Додик је истакао да је власт сматрала да ће опозиција имати другачију политику на нивоу БиХ, где је власт, а не политику базирану на издаји и прављењу штете за Српску.

Он је објаснио да зато није ни била објављена ова одлука о референдуму, јер је власт чекала консензус са опозицијом.

„Повући ћемо ову одлуку и чекаћемо неко ново време за њу“, рекао је Додик на посебној седници Народне скупштине, коју директно преноси РТРС.

Он је позвао опозицију да са заједно с властима креира нову одлуку која би се односила на одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. 

Додик је рекао да је важан консензус о овом питању, јер је опозиција у Српској власт на нивоу БиХ.

„Референдум је свето право Републике Српске и референдум ће се одржати за свако питање које је битно за Српску и грађане“, додао је Додик.

Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Идуће године нови устав Српске

Оценио је да је давно схватио да Суд и Тужилаштво БиХ, које је наметнуо високи представник у БиХ, представљају место креирања новог политичког система у БиХ који ће заједно са Уставним судом БиХ, уколико се од Републике Српске не оспори или на други начин онемогући, кроз политички прогон и институционалну злоупотребу довести до значајног урушавања снаге институција Српске.

Додик је навео да је поносан на „Републику у којој нико због политичког става није био предмет прогона, иако има оних који мисле да треба постати власт да би се обрачунало са политичким неистомишљеницима, што се могло видети 2014. године, када је формирана власт на нивоу БиХ, те како се злоупотребљавају неуставно формиране институције у БиХ“.

Додик је подсетио да је највише преношења надлежности било у периоду када је садашња опозиција била власт у Српској, те да су се политичке грешке дешавале јер се међународна заједница показала као лажан партнер, креиравши све у БиХ на штету Српске.

Председник је истакао да је овај референдум предлаган у два наврата и да ће бити предложен опет, али да је потребан консензус власти и опозиције, посебно када је реч о важним државним и националним темама.

Додик је поручио парламенту Српске да треба да се направи консензус и изгласа одлука о одржавању референдума о раду Суда и Тужилиштва БиХ, али да претходно треба суспендовати раније скупштинске одлуке о томе.

Казао је да не може да дозволи да се изгласа референдум, а да представници странака из Српске, које су власт на нивоу БиХ, то не испоштују.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Српска једина самоодржива, БиХ ће се распасти

„Народна скупштина Српске мора да ради и доноси одлуке и нико неће моћи да блокира њен рад“, рекао је Додик и истакао да народ не сме да одустане од референдума.

Несумњиво је, указао је, да је питање о Суду и Тужилаштву БиХ битно за нас и овај народ, али потребан је консензус свих нас.

„И власти и опозиције. Разлог што ће се ово одлука повући јесте што опозиција малим политичким добитима не жели да прихвати референдум, а ја сам спреман за било који референдум који предложи опозиција, па и о мени самоме“, истакао је Додик.

Српска је показала да постоји континуитет политичке борбе који ће бити настављен чињеницом да ће ова одлука бити повучена на одређено време док се опозиција и власт не окупе око те племените идеје.

Спреман је, закључио је, да стане испред свих да би био спроведен референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, али да је потребан консензус јер борба за народне интересе то подразумева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала