Стижу оптужнице у Приштину, први на списку Тачи и Дреничка група

© AP Photo / Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да ће формирање листе адвоката одбране и оштећених за Специјализована већа у Приштини бити завршено наредна два, три месеца и да након тога треба очекивати прве оптужнице Специјализованог тужилаштва.
Мост на Ибру, Косовска Митровица - Sputnik Србија
Суд у Северној Митровици: Стигле српске судије, Албанци организовано под пратњом (видео)

Сматра да ће за рад Специјализованог већа и специјализованог тужилаштва у Приштини прва оптужница бити најважнија и верује да ће то бити велика оптужница против Дреничке групе, на чијем челу је био Хашим Тачи.

„За разлику од Хашког трибунала где су оштећене заступали тужиоци, овог пута се уводи правни заступник који ће бити на листи. Он ће имати право пуног учешћа у процесу, може да даје уводну и завршну реч, може да подноси предлоге за нове сведоке, може да учествује у испитивању сведока, да постави питања“, појаснио је Дрецун за РТС.

Говорећи о адвокатима који би могли да заступају оштећену страну, он је рекао да је потребно да буду адвокати који имају међународно искуство, који знају како функционишу такви судови и који ће моћи на одговарајући начин да заступају оштећене. 

„Мислим да је важно да се и Србија укључи у све то, јер од деловања заступника жртава ће зависити исход процеса. Треба припремити оштећене да могу да се појаве пред специјализованим већима. Имати тешку битку за доказивање истине о томе колико су ужасни злочини почињени од ОВК, да они који су одговорни за то да буду процесуирани“, нагласио је он.

Он је додао да при Одбору за КиМ постоји Радна група која је формирала обједињену базу података о почињеним злочинима, а коју Специјализовано тужилаштво нема, те је обједињена база података стављена њима на располагање.

Упитан да ли очекује да ће на оптуженичким клупама наћи тадашње вође ОВК, који су сада високопозиционирани функционери у Приштини, он је рекао да уколико се они не нађу, онда је Специјализовано веће и тужилаштво само представа за међународну заједницу.

Како истиче, документација коју Србија има потврђује командну одговорност свих њих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала