Северна Каталонија жели да се отцепи од Француске

© AP Photo / Emilio MorenattiДемонстранти носе каталонску заставу у француском граду Перпињан.
Демонстранти носе каталонску заставу у француском граду Перпињан. - Sputnik Србија
Пратите нас
Док се у Шпанији настављају превирања у вези са каталонским проглашењем независности, и француска покрајина позната као Северна Каталонија укључила се у драму, са жељом да се отцепи од Француске и уједини се са независном Каталонијом.

У недељу је око 2.000 становника Перпињана, града у југозападној француској покрајини Источни Пиринеји, изашло на протесте под слоганом „Ми смо Северни Каталонци, желимо да одлучујемо“, машући каталонским заставама, преноси „Индекс".

Демонстранти носе транспаренте Слобода за политичке затворенике, ми смо република на Тргу Сан Жауме у Барселони - Sputnik Србија
Генерални штрајк: Каталонија протестује за независност (видео)

Објашњење зашто би хтели да се уједине с Каталонијом јесте што је та француска покрајина, која се граничи с Каталонијом, заправо историјски део Каталоније који је припао Француској у складу са Пиринејским споразумом 1659. после рата између Француске и Шпаније, који је почео 1635. у склопу Тридесетогодишњег рата.

Француска је овим споразумом анектирала такозвану Северну Каталонију, а такво разграничење одржало се све до данас.

Према попису становништва из 2011, овај француски регион има 462.705 становника, а каталонски је признат као један од службених језика регион, иако већина становника говори француски.

За разлику од Каталоније, овај регион нема аутономни статус, али име Северна Каталонија или француска Каталонија и даље се користи у незваничном контексту.

Протести у Северној Каталонији одржани су управо на годишњицу Пиренејског споразума, а захтев демонстраната могао би да кризу због каталонских тежњи ка независности прошири и на Француску.

Осим у Француској, протеклог викенда протести солидарности са каталонским покретом за независност одржани су и у другој шпанској покрајини са израженим сепаратистичким покретом, Баскији.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала