Русија: Шта ће радити 20.000 наоружаних људи у Донбасу?

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМладић држи заставу ДНР на контролоном пункту Краматорска у Доњецкој области
Младић држи заставу ДНР на контролоном пункту Краматорска у Доњецкој области - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички предлог броја миротвораца на истоку Украјине од 20.000 људи ствара директну претњу Донбасу и повећава напетост у региону, рекао је за Спутњик шеф комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Бондарјов.
Руски мировњаци у Придњестровљу - Sputnik Србија
План САД: Распоредити 20.000 мировњака у Донбасу

„Шта ће 20.000 наоружаних људи радити на истоку Украјине? Ако се узме њихов број, то су целе две дивизије! Јасно је да је за наведене циљеве ’осигурања безбедности посматрача ОЕБС-а‘ довољан много мањи контингент. Такав број је очигледна претња Донбасу, и створиће још већу напетост у региону“, изјавио је руски сенатор.

Шефица комитета Врховне раде за иностране послове Ана Гопко изјавила је да постоји неколико варијанти распоређивања миротвораца УН на истоку Украјине.

„Што се тиче броја — то је један од приближних прорачуна, али постоји још неколико модела о којима се разговара“, рекла је Гопкова новинарима.

Према њеним речима, Кијев је предложио своју концепцију распоређивања миротвораца коју су подржали међународни партнери.

ОЕБС - Sputnik Србија
Мировњаци на руско-украјинској граници — нисмо се тако договорили

„Ми смо предложили да у почетку буде формирана у Кијеву и на истоку Украјине мисија која би се бавила проценама: колико је потребно миротвораца, какав мандат и какво наоружање, јер је затим бити потребан договор са украјинском страном“, рекла је Гопкова.

Посланица је изјавила да је задатак власти да се обави тако да се украјинска концепција утврди и подржи.

„До краја године, постоји такав амбициозни циљ“, додала је Гопкова.

Она је навела да ће се процес интензивирати након састанака специјалног представника САД о Украјини Курта Волкера са представницима „Нормандијске четворке“.

Раније је „Волстрит џурнал“, позивајући се на сопствене изворе, саопштио да Сједињене Америчке Државе намеравају да предложе Русији план о распоређивању 20.000 међународних мировњака у Донбасу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала