Крај доминације Америке: Која сила ће бити најмоћнија у 21. веку?

© Youtube/the PeaceDukesПодела света - илустрација
Подела света - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ера униполарности је прошла и више нико не може да каже, као што је то својевремено учинио амерички председник Хари Труман, да је време да Америка преузме вођство над целим светом. Не зна се хоће ли Америка и Русија бити полови моћи у 21. веку, али оно што је сигурно је да је 21. век — век Кине.

Да ли је свет на прагу нове мултиполарности, било је питање на које су на јесењој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог покушали да одговоре професор међународних односа са америчког Универзитета „Јужна Каролина“ Чарлс Кегли и сарадник московског Центра за евроатлантска истраживања Никита Бондарјев.

Свет се не налази на прагу мултиполарног света, каже Кегли, он је већ мултиполаран. Кинеска моћ се успиње, САД се налазе у стању релативног опадања, док је Русија сила која заслужује поштовање, каже Кегли, уважени професор међународних односа, чији уџбеник „Светска политика — тренд и трансформација“ користе и српски студенти.

Председник Руске Федерације Владимир Путин и амерички председник Барак Обама на 70. Генералној скупштини УН - Sputnik Србија
Свијет улази у фазу мултиполарности

Према његовим речима, ера униполарности је прошла и више нико не може да каже, као што је то својевремено учинио амерички председник Хари Труман, да је време да Америка преузме вођство над целим светом. Мултиполарност није ништа ново, свет је прошао кроз шест таквих периода, а сада се налазимо у седмом, каже Кегли. 

Свет се суочава са сличним проблемима са којима се суочавала Европа пре петсто година, каже он, што са собом носи многе опасности. На пример, једна од њих је да се мале државе групишу у савезништва око неке од великих сила и тако формирају алијансе.

Те велике силе пред ризике брину за слабије савезнике. Сваки од шест претходних периода распао се у великим ратовима и због тога је важно да велике силе у новој мултиполарној ери сарађују.

Међутим, како то урадити са председником какав је Доналд Трамп, каже Кегли, који је пун изненађења, ствара нове непријатеље и, како каже, прави диверзије у различитим правцима. Стога су они који су желели да Трамп дође на власт морали да буду опрезни у својим жељама.

„Кина и Русија имаће пуне руке посла, а једна од иронија је да Америка одбија да буде лидер на светској позорници, што једним делом подржавам. Оно што одобравам Трампу је то што је током кампање говорио да је против интервенција. Међутим, сада се окренуо у другом правцу, покушава да буде тврд преговарач и да пумпа мишиће војсци. То је опасно, то је погрешна позиција у погрешно време“, каже Кегли.

Трампову спољну политику тешко је окарактерисати, каже Кегли, и питање је има ли је уопште јер нема њених окосница.

Како би избегле болна искуства из прошлости, велике силе морају да сарађују, а за сарадњу имају и значајан стимуланс, каже Кегли. Постоји економска и војна међузависност коју морају да сачувају, закључује Кегли.

Редитељ Љубиша Ристић - Sputnik Србија
Велике силе производе кризе да би одржале мир у свету

Према Бондарјевљевим речима, стари међународни поредак сломио се на Косову и Метохији.

„Проглашење независности Косова од стране УН и Међународног суда у Хагу био је кобан и лош преседан за међународне односе и баш у том смислу Косово је покренуло све те сепаратистичке процесе у Европи, а и на Блиском истоку. То је била једна велика кобна грешка, да се проглашење независности Косова догодило онако брзо и није било баш најбоље прорачунато“, каже Бондарјев.

Свет у 21. веку ће бити мултиполаран, каже Бондарјев, али још увек не можемо да судимо који ће полови бити најважнији. Не зна се хоће ли Америка бити један од полова, као што не знамо хоће ли то бити и Русија. Оно што је сигурно, према Бондарјевљевим речима, је да ће 21. век бити век Кине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала