Си Ђинпинг позвао Сеул да настави дијалог с Северном Корејом

© REUTERS / Jason LeeСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг рекао је данас свом јужнокорејском колеги Мун Џае Ину да охрабрује Сеул да настави дијалог са Северном Корејом, јавила је агенција Синхуа.
Лансирање балистичке ракете Северне Кореје - Sputnik Србија
САД: Северна Кореја може да убије 90 одсто америчког становништва

Двојица лидера састала су се на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) у Да Нангу у Вијетнаму, преноси Ројтерс. 

Си се на маргинама самита АПЕК-а састао и са јапанским премијером Шинзом Абеом, а двојица лидера поздравила су „свеж почетак“ односа између њихових земаља, након састанка на којем су се сагласили да ближе сарађују по питању Северне Кореје. 

Односи Кине и Јапана оптерећени су дугогодишњим територијалним спором због око низа острва у Источном кинеском мору. 

„На крају састанка, председник Си рекао је да је ово састанак који обележава свеж почетак односа између Јапана и Кине. Осећам се потпуно исто“, рекао је Абе новинарима. 

Абе је додао да је предложио да посети Кину у одговарајуће време, после чега би уследила посета Сија Јапану. 

Двојица лидера сагласили су се да продубе сарадњу по питању Северне Кореје и одрже трилатерални самит са Јужном Корејом што је пре могуће. 

Си се састао и са филипинским председником Родригом Дутертеом коме је рекао да ће Кина сарађивати са земљама југоисточне Азије како би се обезбедио мир у Јужном кинеском мору.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала