Директорка Немачког савета за бонтон Агнес Ана Џарош саветује да се гостима јасно стави до знања да се славље приближава крају.
„Можете да понудите једно пиће за ’успут‘, указујући на то да му је то сврха“, саветује Агнес Џарош.
Помаже и говор у прошлом времену, на пример „Вечерас је било забавно“, а прихватљив је и „суптилни миг“ попут: „Зар је већ толико сати?“
Агнес Ана Џарош саветује и прецизност при слању позивнице.
„На пример: ’Славље почиње у 18 сати, али неће трајати целу ноћ јер морамо рано да се пробудимо следећег јутра‘. То вашим гостима даје некакве смернице“, истиче она.
Стручњак за бонтон зна да је људима тешко поставити ограничења, али позива домаћине да током бриге за госте не забораве да мисле и на себе.
„Наше традиционално схватање пристојности ставља домаћине у други план. Али тиме шкодимо сами себи“, објашњава.
Она, додуше, саветује избегавање лажних изговора.
„Ситне лажи нам не помажу. Напротив, само погоршавају ствари. Боље је бити отворен“, закључује она.
Б92