Присиљавање РТ-а да се региструје као страни агент — непријатељски корак

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЛого телевизије РТ на представљању првог снимка из отвореног свемира
Лого телевизије РТ на представљању првог снимка из отвореног свемира - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија сматра да је присиљавање телевизије РТ Америка да се региструје као страни агент непријатељски корак, изјавио је новинарима руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Главна и одговорна уредница РТ и агенције „Спутњик“ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Симоњанова: РТ Америка регистрована као страни агент

„Веома поштујем слободу штампе. То је једно од непроменљивих права америчких грађана, а сматрам и руских. Ако особа има своје мишљење, он има право да га изложи. Постоје само ограничења у понашању изражавања сагласности или неслагања са одређеним становиштем. Данас смо били сведоци да је РТ био присиљен да се региструје као страни агент. Да ли је то добро или лоше? Мислим да је лоше. Сматрамо то непријатељским кораком“, нагласио је амбасадор.

Руски амбасадор подржао је новинаре РТ-а током посете редакције у Вашингтону и изјавио да се „своји не остављају“.

Министарство правде САД уврстила је телевизију РТ Америка на списак страних агената по Закону о страним агенцијама из 1938. године, притом многи други страни државни медији као што су британски Би-Би-Си, кинески Си-Си-Ти-Ви, француска телевизија „Франс 24“, немачка радио-станица „Дојче веле“, нису регистровани као такви. Главни и одговорни уредник РТ-а и Спутњика Маргарита Симоњан изјавила је да је телевизија бирала између регистрације и кривичног дела и у вези са тим честитала „америчкој слободи говора и свима који у њу још увек верују“.

Министарство спољних послова Русије раније је саопштило да се разматрају форме и методе одговора Москве на ову ситуацију. Министар за комуникације Русије Николај Никифоров рекао је да ће Русија реципрочно одговорити на захтев америчких власти да прогласе РТ страним агентом. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала