Изетбеговић би могао да призна Косово као државу само у једном сценарију

© Tanjug / SRDJAN ILICНародни посланик Милован Дрецун
Народни посланик Милован Дрецун - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, да се нада да ће БиХ признати Косово, показала да је он политичар који није дорастао ситуацији и да није окренут будућности.
Председаваући Председнишва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Да, можда, не — надам се: Шта је Изетбеговић мислио кад је говорио о признању Косова

„Остао је заробљен у рату, у прошлости коју је дефинисао његов отац са својим циљевима. То је виђење БиХ у којој нема српског народа или је он требало да буде другоразредан. То српски народ није прихватио“, нагласио је Дрецун за РТС.

Он је додао да су такви политички циљеви Алије Изетбеговића довели до рата и поручио Бакиру Изетбеговићу да уколико жели да буде политичар мира, да гради будућност, „мора да има визију, мора да буде спреман на компромис, на дијалог, мора да буде искрен, посвећен“. 

Дрецун је појаснио да Србија, посебно председник Александар Вучић, улаже напор да се односи између Срба и Бошњака стабилизују, да се стварају услови за искрено помирење, али то није могуће ако се само говори да је једна страна чинила злочине, а не признаје се шта је радила друга страна.

Војници бошњачког елитног Петог корпуса - Sputnik Србија
Звецка оружје у Сарајеву: Зашто Бакир „активира“ ратну опцију

„Изетбеговић би могао да призна Косово као неку државу, ако нема Републике Српске у том Дејтонском оквиру. Он овим гура Републику Српску из Дејтонског оквира. Република Српска то неће дозволити“, нагласио је Дрецун.

Говорећи о положају Бошњака у Санџаку он је истакао да се заборавља да тамо живи велики број српског становништва и да Бошњаци могу свој положај да унапреде у интензивној сарадњи са Владом Србије у Београду.

„Србија улаже значајна средства у развој те области. И Турска се доста ангажује, али у договору са Србијом. Мислим да су то поруке које стабилизују регион“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала