Потврђена забрана посетe лекара Ратку Младићу

© REUTERS / Martin MeissnerРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Секретаријат Хашког трибунала потврдио је данас да су, према препоруци медицинског особља Трибунала, забрањене све посете оптуженима у притворској јединици, па и Ратку Младићу, те је предложио да се посете лекара одложе до после изрицања првостепене пресуде Младићу која је заказана за 22. новембар.
Ратко Младић - Sputnik Србија
Мале шансе да Младић дође на лечење у Србију

У свом допису председнику Трибунала Кармелу Ађијусу, Секретаријат је указао да је 9. новембра разговарао са Младићевим браниоцем о утврђивању датума посете два лекара из Србије, али да је непосредно пред тај састанак добио писмо од медицинског особља притворске јединице којим се тражи да се не дозволе посете било ком притворенику пре изрицања две преостале пресуде у Трибуналу (од којих је једна Младићу).

Писмо је такође послато Механизму за кривичне судове, који се стара о притвореницима у притворској јединици УН у Схевенингену.

„Медицинско особље је изразило своју забринутост да би дозвола било какве посете лекара у овом стадијуму, у контексту других релевантних фактора, ’могла да угрози здравље притвореника‘ и ’могла да заиста штети здрављу притвореника‘“, навео је Секретаријат.

Када је у питању Младић, Секретаријат је након тога, како је навео, затражио од два независна медицинска експерта који су надгледали Младићево здравље протеклих неколико година, процену разумности препорука лекара из притворске јединице.

Секретаријат је добио одговор од једног експерта који сматра да је у погледу Младића, прихватљива и разумна процена „да се не дозволе посете пре изрицања заказаних пресуда“.

На основу свега наведеног, Секретаријат је предложио да се посета лекара Младићу закаже за касније датуме који су раније предложени одбрани.

Ти датуми нису никада јавно објављени.

Одбрана: Младићево стање лоше

Младићев син Дарко јуче је рекао Танјугу да је добио усмено обавештење да је главни лекар у притворској јединици Пол Фалке забранио посете лекара Младићу јер би оне биле штетне по његово здравље.

Он сматра да је то мимо свих правила самог Трибунала.

Адвокати Ратка Младића прошле недеље су тражили од Трибунала да покрене поступак против Фалкеа за непоштовање суда, тврдећи да опструира посете српских лекара Младићу у притворској јединици, али је тај захтев Трибунал одбио.

Одбрана Младића сматра да је његово здравствено стање јако лоше јер је претрпео више можданих удара, али да то лекари Трибунала крију.

Изрицање првостепене пресуде Младићу заказано је за 22. новембар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала