Наставак хајке на руске спортисте: Руској антидопинг агенцији није враћен њен статус

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаРусија
Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет оснивача Светске антидопинг агенције (ВАДА) одбио је да призна Руској антидопинг агенцији (РУСАДА) њен статус јер не ради у складу са међународним кодексом.
Бивши шеф московске антидопинг лабораторије Григориј Родченков - Sputnik Србија
Русија предложила ВАДА сарадњу у случају Родченкова

Разлог за ову одлуку је био тај да руска страна није испунила два критеријума: јавно признавање закључака независне комисије ВАДА на челу са Ричардом Маклареном да је у држави на нивоу Министарства спорта постојао допинг систем и давање приступа узорцима из Московске антидопинг лабораторије ради наставка истраге.

Министар спорта Русије Павел Колобков саопштио је да је Русија признала важност информација из извештаја Макларена, али да документ садржи доста неистина.

„РУСАДА не може сада да преда узорке ВАДА јер је у току истрага Истражног комитета Русије. Чим она буде завршена, сви потребни узорци и сви подаци биће предати одговарајућим организацијама. РУСАДА треба да настави са радом. Као министар спорта гарантујем да ће агенција бити независна и да ће радити у складу са међународним стандардима“, навео је министар.

На седници Савета која је одржана у Селу донета је одлука која може да доведе до суспензије руске репрезентације са Зимских олимпијских игара 2018. године у јужнокорејском Пјонгчангу. Очекује се да ће то питање решити Извршни комитет МОК-а почетком децембра.

ВАДА је у новембру 2015. године оптужила Русију за бројна кршења антидопинг правила, што је прекинуло рад Московске антидопинг лабораторије, и донела је одлуку да је РУСАДА неусклађена са кодексом ВАДА. Обнављање рада РУСАДА (Руске антидопинг агенције) размотриће Савет оснивача ВАДА 16. новембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала