Брисел изгубио стрпљење: Британци, имате још две недеље, или...

© REUTERS / Francois LenoirБританска премијерка Тереза Меј
Британска премијерка Тереза Меј - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијерки Британије Терези Меј речено је да има још две недеље да учини нешто конкретно, уколико се нада да Европска унија започне са преговорима о трговини до краја године.
Застава ЕУ на поду - Sputnik Србија
Излазимо из ЕУ 29. марта 2019. у 23 часа

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је спреман да пређе на следећу тачку преговора о „брегзиту“, то јест тачку о будућем односу Уније са Великом Британијом, додајући да Лондон има рок до почетка следећег месеца да постигне напредак о питању Закона о изласку из ЕУ и да започне решавање проблема границе са Ирском, преноси Би-Би-Си.

Мејова је рекла да је начињен „добар напредак“, али да још има ствари које морају да буду урађене.

Преговори о „брегзиту“ тренутно стагнирају због финансијске нагодбе са Великом Британијом, питања права грађана и оптужбе премијера Ирске Леа Варадкара да Лондон не размишља о импликацијама „брегзита“ по Ирску.

Главни преговарач ЕУ за „брегзит“ Мишел Барније рекао је Дејвиду Дејвису да имају две недеље да детаљније опишу колико су спремни да плате ЕУ како би покрили „свој рачун“ и да разјасне како ће се очувати трговина са Републиком Ирском и Северном Ирском, након што Велика Британија напусти јединствено тржиште.

Након разговора са Мејовом, Туск је рекао да „још много“ мора да буде урађено у вези са британским „сређивањем рачуна“ са ЕУ и са тиме како ће се одвијати трговина дуж границе између Северне Ирске и Републике Ирске пошто Британија напусти Унију.

Друштвена мрежа Фејсбук - Sputnik Србија
Фејсбук добио британски захтев о утицају Русије на „брегзит“

„Бићемо спремни да пређемо на другу фазу већ у децембру. Како би се то догодило, морамо да видимо још напретка са британске стране. Ако до тада не буде довољно напретка, нећу бити у позицији да представим нове смернице о транзицији и будућем односу на децембарској седници Европског савета. Јасно сам дао до знања премијерки Меј да тај напредак мора да се догоди најраније почетком децембра“, рекао је Туск, преноси Би-Би-Си.

Пре него што је напустила самит ЕУ у Гетеборгу, Мејова је рекла да ће обе стране морати да „раде заједно“ како би стигли до тачке у којој ЕУ сматра да је постигнуто довољно напретка да се започну преговори о трговини.

Одбацила је тврдње да су заговори у стагнацији и поновила да је њен приоритет да се што је пре могуће разговара о „дубоком и посебном“ економском и трговинском партнерству.

„Јасно је“

„Јасно је и ја сам јасна да би требало да идемо даље заједно“, рекла је она, преноси Би-Би-Си.

Велика Британија саопштила је да ће поштовати постојеће финансијске обавезе, то јест да ниједној чланици ЕУ неће бити горе у текућем буџетском периоду до 2020. године, а ту се говори о суми од 20 милијарди евра.

Британска застава испред Вестминстерске палате у Лондону - Sputnik Србија
Британски медији изопачили податке о „руском трагу“ у „брегзиту“

ЕУ жели да Велика Британија допринесе и дугорочним обавезама, што обухвата регионални развој и исплате пензија за британске званичнике и пензионисано особље који су у ЕУ.

На питање о томе да ли ће Мејова морати да спреми више новца како би исплатила преговоре о трговини са ЕУ, премијер Шведске Стефан Ловрен рекао је да Велика Британија „мора да разјасни о чему мисли по питању финансијских обавеза“.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да се позиција осталих 27 чланица ЕУ није променила.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала