Тилерсон позвао на повратак цивилне власти у Зимбабвеу

© REUTERS / Jonathan ErnstРекс Тилерсон
Рекс Тилерсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон позвао је на повратак цивилне власти у Зимбабвеу и поручио је да та земља има шансу да себе стави на „нов пут“ услед назнака да ће дугогодишњи „ауторитарни председник“ Роберт Мугабе бити свргнут са власти у пучу без крви.
Војска Зимбавеа на улицама  главног града  Харере. - Sputnik Србија
Преломна ствар за Мугабеа десила се у Београду

„Требало би да заједно радимо на брзом повратку цивилне власти у земљи у складу са њеним Уставом“, рекао је Тилерсон на скупу афричких министара спољних послова и дипломата у Стејт департменту. 

Тилерсон је нагласио да је императив да Зимбабве одржи слободне и фер изборе, пренео је АП. 

„Зимбабве има прилику да себе постави на нов пут, онај који мора да укључи демократске изборе и поштовање људских права. На крају, народ Зимбабвеа мора да изабере своју власт. У нашим разговорима данас имали смо прилику да разговарамо о конкретним начинима на којима можемо да им помогнемо кроз ту транзицију“, рекао је Тилерсон. 

Мугабе се раније данас, први пут, појавио у јавности после смештања у кућни притвор и преузимања војне контроле у земљи у среду.

Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала