САД прошириле санкције против Северне Кореје

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Зграда Министарства финансија САД у Вашингтону
Зграда Министарства финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство финансија САД увело је санкције против једног држављанина Кине и против 13 компанија у оквиру супротстављања развоју севернокорејског нуклеарног програма.

Санкције су уведене против држављанина Кине Сидонга Сана и против четири компаније које су регистроване у Кини.

Северна Кореја - Sputnik Србија
Северна Кореја на америчкој листи земаља које подржавају тероризам

„Сан и његова компанија ’Дандонг Донгјуан индастријал‘ одговорни су за извоз робе у вредности од више од 28 милиона долара у Северну Кореју за неколико година, укључујући моторна саобраћајна средства, радио-навигациону и електронску опрему, алуминијум, гвожђе, цеви и предмете повезане са нуклеарним програмом. ’Донгјуан‘ је, такође, био повезан са водећим компанијама које су се бавиле испоручивањем оружја“, наведено је у саопштењу Министарства финансија САД. 

Остале три кинеске фирме оптужене су да су у периоду од 1. јануара 2013. до 31. августа 2017. године извезле робу у вредности од око 650 милиона долара у Северну Кореју и извезле робу у вредности од више од 100 милиона долара из Северне Кореје. Реч је о ноутбуковима, каменом угљу, гвожђу, цинку, сребрној руди, олову и производима од челика.

На санкционом списку је и двадесетак теретних бродова који су регистровани у Јужној Кореји. То су бродови које је користило шест севернокорејских компанија за превожење тих производа мимо резолуције Уједињених нација, наведено је у саопштењу. 

„Док Северна Кореја наставља да угрожава светски ред и безбедност, решени смо да максимално појачамо економски притисак, који треба да је изолује од спољних извора трговине и прихода, пресецајући тактику избегавања“, навео је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала