Ускоро крај војне операције у Сирији

© Sputnik / Mikhail KlimentyevПредседници Сирије и Русије Башар Асад и Владимир Путин на састанку у Сочију
Председници Сирије и Русије Башар Асад и Владимир Путин на састанку у Сочију - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и Сирије, Владимир Путин и Башар ел Асад, усагласили су се на састанку у Сочију да се војна операција у Сирији приближава крају и да сада треба прећи на политичке процесе, наводи се на сајту Кремља.
Поглед на Дејр ел Зор - Sputnik Србија
Дамаск: Конгрес у Сочију даће додатни импулс решењу у Сирији

„Мислим да је проблем тероризма глобалан, али смо још увек далеко од потпуне победе над тероризмом. Међутим, што се тиче нашег заједничке борбе против терориста у Сирији, ова војна операција заиста се завршава“, истакао је Путин.

„Сада је најважније да се окренемо политичким процесима и са задовољством примећујем вашу спремност да радите са свима који желе мир и решење“, додао је руски председник.

„Током овог периода постигнути су велики успеси, како директно на бојном пољу тако и на политичком плану. Многе области Сирије ослобођене су од тероризма, а Сиријци који су били принуђени да их раније напусте могу да се у те области врате“, рекао је Асад. „Морамо да признамо да нам је ова операција омогућила да промовишемо политичко решење у Сирији“, додао је сиријски председник.

Путин је навео да је много учињено да би се стабилизовала ситуација у Сирији и ће коначна тачка на борбу против тероризма у Сирији бити стављена у најскорије време, иако ће се жаришта овог проблема и даље појављивати.

Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Русија: Смањен ниво насиља у Сирији

„Захваљујући процесу у Астани успели смо да створимо зоне деескалације, а то је, са своје стране, омогућило да се започне прави, дубоки дијалог са опозицијом“, нагласио је руски председник.

Он је додао да Русија стално сарађује и да је у сталном контакту са Ираком, САД, Египтом, Саудијском Арабијом и Јорданом у вези са питањима решавања ситуације у Сирији. 

„Сутра (22. новембра) овде у Сочију планиран је састанак са мојим колегама — председником Турске и председником Ирана. Договорили смо се да ћемо одржати и додатне консултације током нашег састанка. Најважније питање је, наравно, дугорочно мирно политичко решење након уништавања терориста“, рекао је Путин, обраћајући се Асаду. 

Асад је, са своје стране, рекао да рачуна на подршку Русије у вези са политичким решењем у Сирији.

„Рачунамо на подршку Русије како би се обезбедило немешање спољних играча у политички процес и да би се споља само давала подршка процесу који ће водити сами Сиријци“, рекао је сиријски председник.

„Не желимо да се осврћемо. Поздрављамо све оне који су заиста заинтересовани за политичко решење и спремни смо да са њима водимо дијалог“, додао је он. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала