Као из Одисеје 2001: Научници запањени, међузвездани објект први пут пројурио поред Земље

Пратите насTelegramOdyssey
Необичан, велики објект, који је недавно забележен као прво тело из неког другог звезданог сазвежђа које је прошло кроз наше сазвежђе, ових је дана постао још необичнији. Наиме, показало се да има невероватно издужен, сложен облик који подсећа на цигару или на брод из култног СФ филма „Одисеја 2001“.

Објект назван 1И/2017 У1, односно Оумуамуа (што на хавајском значи „гласник из далека“), дуг је око 400 метара, с тим да му је дужина око 10 пута већа од ширине. Посматрања врло великим телескопом Европске јужне опсерваторије (ЕСО), као и телескопима других опсерваторија широм света, показала су да је путовао милионима година пре него што је дошао у Сунчев систем.

Он је тамне, црвенкасте боје, а чини се да је великим делом састављен од камена или метала.

Пре него што му је Међународна астрономска унија дала име Оумуамуа, неки су астрономи предлагали да буде назван Рама у част ванземаљског свемирског брода из романа Артура Кларка „Рандеву са Рамом“.

Астероид Оумуамуа први је открио телескоп Пан-СТАРРС 1 на Мауију, на Хавајима 19. октобра.

Обуците скафандер и крените са нама у свемир (видео) - Sputnik Србија
Обуците скафандер и крените са нама у свемир

У почетку је изгледао као још једна од комета, односно астероида каквих у Сунчевом систему има на хиљаде. Међутим, када су стручњаци пар дана касније успели прецизно да израчунају његову путању, показало се да је он хиперболичан, односно да није елиптичан какве су путање свих тела која потичу из тог система. Наиме, свако тело које се циклички креће унутар Сунчевог система у њему затвара своју путању, па оно мора бити или кружница или елипса.

Чињеница да није ништа од тога, већ хипербола, била је јасан показатељ да је Оумуамуа дошао из међузвезданог простора, односно из неког другог звезданог система. 

Будући да се кроз Сунчев систем кретао великом брзином, астрономи су имали врло мало времена за истраживање.

„Морали смо врло брзо да делујемо, рекао је члан ЕСО-вог тима Оливијер Хајнаут из Немачке.

„Оумуамуа је већ прошао најближу тачку Сунца и јурио је назад у међузвездани простор“, додао је Хајнаут.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала