Блумберг: ЕУ ставља Србију на „црну листу“?

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVIC И грађани Србије на помен европских интеграција првенствено помисле на бољи живот
И грађани Србије на помен европских интеграција првенствено помисле на бољи живот - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија би могла већ следећег месеца да стави Турску на „црну листу“ пореских уточишта, а у нацрту предлога за проширење листе налази се и Србија.

У нацрту предлога за проширење листе налази се још 36 земаља, међу којима су поред Србије и Јерменија, Кукова острва итд, преноси агенција „Блумберг“, наводећи да је имала увид у та документа.

Радна група ЕУ, која је имала задатак да изврши анализу „некооперативних власти надлежних за пореска питања“ закључила је да турске активности на решавању проблема транспарентности и укидања режима пореских повластица засад „нису довољне“, рекли су људи упознати са догађањем и поверљивим документима, која је видео и „Блумберг“.

Такозвана Група за кодекс понашања могла би да препоручи министрима финансија ЕУ да 5. децембра додају на „црну листу“ државе које се нису одговориле захтевима, додаје се у тексту.

„Чак 36 земаља могло би да буде уврштено (на листу) према нацрту збирне табеле од 21. новембра, у коју је ’Блумберг‘ имао увид, укључујући Србију, Јерменију, Кукова острва, Маршалова острва, Панаму и Тунис“, наводи њујоршка агенција.

Амерички долар - Sputnik Србија
Процурили „Рајски папири“ о тајном богатству светске елите

Земље ЕУ су подељене око тога да ли би требало да користе финансијске санкције против некооперативних држава, а уврштавање на „црну листу“ може да уруши репутацију Турске и да појача притисак на европске компаније да се уздрже од инвестиција у ту земљу, наводи њујоршка агенција.

Неколико држава, укључујући и Француску, подржавају казнене мере као што је искључивање тих земаља са међународног финансијског тржишта, мада никаква одлука није донета.

Амбасадори који представљају државе ЕУ требало би да разговарају о предложеној листи пре састанка министара финансија.

Седам карипских држава добило је додатни рок до фебруара да испуни обавезе због штете коју су претрпеле од најновијих урагана, док су британске територије, међу којима су острва Гернзи, Мен и Џерзи, добили прелазну оцену.

Анализом су биле обухваћене 92 јурисдикције, а очекује се да ће листа континуирано бити ажурирана, пише „Блумберг“.

 

Извор: Б92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала