Како је Малагурски победио албанске лобисте у Стокхолму (фото, видео)

© Ивана Малагурски / Промоција филма „Косово: Моменат у цивилизацији“ Бориса Малагурског у Шведској
Промоција филма „Косово: Моменат у цивилизацији“ Бориса Малагурског у Шведској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијера филма „Косово: Моменат у цивилизацији“ Бориса Малагурског одржана је у препуној сали Сиријске православне цркве у Стокхолму у Шведској.

Подсетимо, иако је потврђена премијера филма за 26. новембар у сали Културног центра АБФ у Стокхолму, АБФ је отказао пројекцију у својој сали, што је приморало организаторе да преместе шведску премијеру у салу Сиријске православне цркве.

„Иако су албански лобисти покушали да забране пројекцију, ту сам с својим пријатељима из Братства ’Св. Јован‘ — Гораном Поповом и Јовицом Андоновом, који су се супротставили албанским лобистима. Ми смо ипак успели да се супротставимо њиховој цензури и ево на који начин ми одговарамо на то:

„Не можете да угушите истину!“, поручио је Малагурски. 

Филм „Косово: Моменат у цивилизацији“ говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска. 

Филм је осудио косовски премијер Рамуш Харадинај, а то је највећа похвала филму, рекао је раније Малагурски.

„Ја не могу да верујем да Рамуш Харадинај некога оптужује за расизам. Прво, и Срби и Албанци су иста раса. Стварно нисам схватио шта је тиме хтео да каже. Ако је хтео да каже ’шовинистички‘, то бих можда могао да разумем, али опет, не може да изнесе оптужбу ако није видео филм. То је тренутак када је филм тек приказан у Паризу“, каже Малагурски.

Борис Малагурски и организатор пројекције Јовица Андонов
Борис Малагурски и организатор пројекције Јовица Андонов - Sputnik Србија
Борис Малагурски и организатор пројекције Јовица Андонов

Мало људи зна да је Харадинај аутор књиге у којој је описао како је убијао цивиле, и српске и албанске, додаје Малагурски, а Хашки трибунал је то што је Харадинај написао прогласио за уметничку слободу.

Увреде које је Харадинај изнео Малагурски схвата као похвалу. Нападом на филм, Харадинај му је указао велико признање, иако га није ни погледао.

Чим се Харадинај толико буни поводом филма, то је знак да је помислио да ће у неким главама, када се Косово буде кандидовало за Унеско, да се деси промена, додаје Малагурски.

© Ивана Малагурски / Пуна црква у Стокхолму на пројекцији филма Бориса Малагурског
Пуна црква у Стокхолму на пројекцији филма Бориса Малагурског - Sputnik Србија
Пуна црква у Стокхолму на пројекцији филма Бориса Малагурског

„Пошто је реаговао, и то толико бурно и са толико ружних речи, не само у званичном саопштењу, него и у интервјуу за један београдски недељник, он је поновио нападе против нас, што значи да њега то баш мучи. Боли га јако и у патњи је. Не могу да кажем да ми је жао, али ако Харадинај слуша ово, искрено бих му препоручио да се добровољно преда. Доказао је да уз западну подршку може далеко да догура, али ово стварно нема више никаквог смисла. У књизи је признао шта је радио“, каже Малагурски.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала