Зашто је важна реконструкција догађаја на пијаци Маркале

© AP Photo / Rikard LarmaЖртве бомбардовања пијаце Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995.
Жртве бомбардовања пијаце Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је неопходно урадити реконструкцију ратних догађаја на пијаци Маркале у Сарајеву ради доказивања истине да минобацачка граната није испаљена са положаја Војске Републике Српске.
Шминка - Sputnik Србија
Маркале, Рачак, Алеп: Видео који западни медији желе да сакрију по сваку цену

„Потребно је урадити вештачења да би била учвршћена истина и уверење да се неки догађај десио онако како тврдимо ми, а не супротна страна и тужилаштва. Након догађаја на Маркалама вештачење је извршио Берко Зечевић који није био стручан за тако нешто, јер је стручњак за ракетне моторе“, рекао је Савчић.

Он је истакао да је реконструкцију ратних догађаја на Маркалама потребно урадити јер ће се материјали моћи искористити у даљем доказивању истине у случају генерала Ратка Младића.

„Чињеница је да је о случају Маркале подељено мишљење и код судија у Хашком трибуналу. Део њих не може да се изјасни у овом случају, а то значи да немају храбрости да покажу страну која је то стварно урадила“, додао је Савчић.

Он је подсетио да је вештачење у случају „Тузланска капија“, које је рађено на војном полигону у Никинцима, доказало да се догађај није догодио онако како тврде надлежно тужилаштво и Бошњаци.

Бакир Изетбеговић и Реџеп Ердоган на гробу Алије Изебеговића - Sputnik Србија
Још један паклени део Алијиног тестамента Бакир мора да испуни

Генерал Ратко Младић осуђен је у Хагу за оба масакра на пијаци Маркале у центру Сарајева, иако нико није доказао да је Војска Републике Српске испалила минобацачке гранате.

У хашкој судници, у Младићевом процесу као заштићени сведок, телохранитељ некадашњег лидера муслимана у БиХ Алије Изетбеговића рекао је да је чуо како је његов шеф 1994. године причао са верским поглаваром муслимана Мустафом Церићем о гранатирању Маркала, а неколико дана касније десио се масакр.

„Маркале један“ догодиле су се 5. фебруара 1994. године, када је погинуло 68 људи, а више од 140 их је рањено. Годину и по касније, на истом месту, 28. августа 1995. погинуло је 37 људи, а 90 их је рањено.

 

СРНА    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала