Сеул навео услове за директне преговоре са Пјонгјангом

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЦентар Сеула
Центар Сеула - Sputnik Србија
Пратите нас
Сеул је спреман за директне преговоре с Пјонгјангом уколико Северна Кореја настави да се уздржава од ракетно-нуклеарних проба, изјавио је за Спутњик специјални изасланик председника Јужне Кореје Сонг Јанг Гил.
Пјонгјанг - Sputnik Србија
Русија: Санкције Пјонгјангу бескорисне

„Северна Кореја престала је ракетно-нуклеарне пробе 15. септембра. Али не знамо из ког разлога су прекинули своје провокације: због техничких проблема или под притиском Сједињених Америчких Држава, Кине и Русије. У сваком случају, ово је добар знак и ако се овај тренд настави, спремни смо за директне разговоре са Северном Корејом“, рекао је јужнокорејски политичар на маргинама заседања дебатног клуба „Валдај“ у Сеулу.

„Чини ми се да је главни разлог због кога су прекинута лансирања технички проблеми“, додао је Сонг, наглашавајући да је ово његово лично мишљење.

У септембру је Северна Кореја извела шесту нуклеарну пробу и лансирала балистичку ракету. Савет безбедности Уједињених нација једногласно је након тога увео нове санкције против Северне Кореје, које ће значајно ограничити извозне и увозне могућности Пјонгјанга. Резолуција 2375 успоставила је најстрожи режим санкција УН у 21. веку.   

Русија и Кина предложиле су Северној Кореји да прогласи мораторијум на нуклеарне пробе и лансирање ракета, а Јужној Кореји и Сједињеним Америчким Државама да се уздрже од маневара у региону како би се стабилизовала ситуација на полуострву, али је Вашингтон ову иницијативу игнорисао. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала