Нови детаљи о несталој подморници: Вода ушла кроз цев за ваздух, избио кратак спој

© AP Photo / Argentina Navy via AАргентинска подморница "Сан Хуан" у близини Буенос Аиреса
Аргентинска подморница Сан Хуан у близини Буенос Аиреса - Sputnik Србија
Пратите нас
Вода је ушла кроз цев за доток ваздуха аргентинске подморнице и изазвала кратки спој на једној од њених батерија, пре него што је пловило нестало пре 13 дана, рекао је портпарол аргентинске морнарице Енрике Балби.

Балби је новинарима изјавио да је капетан подморнице рекао да је вода ушла док је подморница пунила батерије, пренео је АП.

Он је додао да је капетан касније преко сателитског телефона рекао да је проблем савладан.

Аргентинска подморница Сан Хуан у близини Буенос Аиреса - Sputnik Србија
Необичан сигнал у области где је нестала аргентинска подморница

Морнарица је прошле недеље саопштила да, пре него што је подморница нестала, капетан је пријавио електрични проблем у одељку за батерију и подморници је наређено да се врати у своју базу у приобалном граду Мар дел Плата, на око 400 километара од Буенос Ајреса.

Наде да ће бити пронађени преживели чланови посаде подморнице „АРА Сан Хуан“ у великој мери су изгубљене након што је објављено да је забележно нешто што се „чини као експлозија“ у близини подручја у јужном делу Атлантског океана у време када је последњи сигнал из те зоне 15. новембра упутила подморница на свом путу од јужне луке Ушуаја до обалског града Мар дел Плата.

Ово саопштење аргентинске морнарице навело је породице неких чланова посаде да изгубе наде за њихово спасавање, а званичници морнарице и стручњаци су забринути и сматрају да чак и да је подморница нетакнута и да је само потонула, њена екипа могла је да остане без кисеоника, преноси АП.

Председник Аргентине Маурицио Макри недавно је рекао да ће међународна потрага за подморницом „АРА Сан Хуан“ и њена 44 члана посаде бити настављена, а да ће нестанак бити истражен.

Више од 12 авиона и бродова учествује у међународној потрази на површини од 480.000 километара квадратних, што је површина скоро као површина Шпаније.

Аргентинска подморница Сан Хуан у близини Буенос Аиреса - Sputnik Србија
Русија шаље помоћ Аргентини у потрази за подморницом

Аргентинска морнарица је недавно саопштила да Русија у помоћ шаље ваздушну посаду у „Антонову“, а брод у јужној луци Комодоро Ривадавија се спрема да превезе америчку подморницу за спасавање у област која се претражује.

Како је Ројтерс раније пренео, Међународна организација споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТО), која прати тајне атомске експлозије саопштила је да је детектовала „необичан сигнал“ прошле недеље у близини места где је нестала подморница аргентинске војске.

ЦТБТО руководи посматрачким станицама опремљеним инструментима међу којима и хидрофонима — подводним микрофонима који скенирају звучне таласе океана.

„Подводни импулсиван догађај, који је детектован 15. новембра био је кратак, неуобичајен и неприродног порекла“, рекао је инжењер хидроакустике Марио Замполи.

Како је додао, звук би могло да „има везе са експлозијом, али није сигурно“.

АП је раније пренео да је Балби рекао да нема назнака да би експлозија могла да буде повезана са било каквим нападом на подморницу а Ројтерс је пренео саопштење у ком се тврди да се радило о „абнормалном, јединственом, кратком, насилном догађају који није био нуклеарног карактера“.

Посада подморнице „АРА Сан Хуан“ има залиха хране и кисеоника за 90 дана на мору. Међутим, уколико се налази испод површине воде, кисеоника има за седам дана, пре него што подморница мора поново да исплови.

„Сан Хуан“ је подморница изграђена у Немачкој 1983. године, а дугачка је 66 метара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала