Амерички амбасадор: За поверење Москве и Вашингтона потребно време

© Фото : Gage SkidmoreЏон Хантсман
Џон Хантсман - Sputnik Србија
Пратите нас
Биће потребно извесно време да би се разјаснила саопштења о руском мешању у изборе у САД, али време је лековито, посебно када Русија и Америка сарађују, сматра амерички амбасадор у Русији Џон Хантсман.
Борци Сиријких демократских снага на оклопном возилу након ослобађања Раке од терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Путин и Трамп: Борба до коначног уништења ДАЕШ-а

„Сматрам да је веома моћна изјава председника наших двеју земаља о томе за шта смо спремни када делујемо заједно. Наши председници су говорили о томе да наше земље могу интензивније да сарађују у борби против тероризма, не само унутар граница Сирије. Терористи ДАЕШ-а могу да се врате у своје земље и због тога бисмо могли да се суочимо са великим проблемима. А то значи да је неопходно да сачувамо дијалог, да делимо информације. То је пример како се корак по корак успоставља поверење: заједно радимо на решавању проблема о којем имамо исто мишљење“, рекао је амерички дипломата.

Према његовом мишљењу, постоји само један пут који руско-америчке односе води ка позитивном циљу, а то је повећање степена поверења.

„У овом тренутку имамо кризу поверења, чији се ниво веома смањио. Али земље су као људи: потребно им је поверење да би преживеле, да би нашле заједнички језик и радиле заједно“, рекао је амбасадор. 

Џон Хантсман - Sputnik Србија
Амерички амбасадор: Желимо да приближимо Москву и Вашингтон

Он је навео да је ситуација у Украјини проблем „не само за САД, него и за целу Европу“.

„Заиста се надамо да ће заједнички рад омогућити Украјини да обнови свој суверенитет“, рекао је Хантсман. 

Амерички амбасадор је као позитиван пример руско-америчке сарадње навео Сирију, у којој су престала борбена дејства „заслугом САД, Русије и других земаља“. 

„Тај рад, који обављамо у Сирији, веома је важан. Радимо усаглашено, размењујемо информације. Ако данас погледате Сирију, борбе су практично потпуно прекинуте. Нико није могао то да замисли пре само пар месеци. То је заслуга Русије, САД и других земаља“, рекао је Хантсман и додао је да ће у следећим етапама бити неопходно да се разуме како ће се одвијати процес формирања нове владе, како би људи могли да изаберу оне лидере које желе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала