Хаштаг #Free_gyros је постао тренд на грчком Твитеру.
„Дозволили су конзервансе свуда, бомбардују малу децу, али им смета гирос“.
„Почећемо, значи, гирос да једемо кришом и нелегално у подрумима и сакривеним локалима? Бране нам гирос? Овакву Европу желимо?“
Кебаб и гирос у Грчкој су под контролом Европског парламента, у ком су и посланици Европске комисије за фосфате у брзој храни широм Европе. Сада су гирос и кебаб под великим ризиком да буду забрањени у Грчкој, што представља прави хорор за Грке, и не само за њих, већ и за остале љубитеље ове хране.
#Free_gyros: Το Twitter μάχεται για τα παραδοσιακά μας εδέσματα https://t.co/OxXC42RGPM pic.twitter.com/KyTxjEeaez
— altsantiri.gr (@altsantirigr) December 2, 2017
Европски парламент је покренуо примедбе на предлог Европске комисије да дозволи коришћење фосфата, укључујући фосфорну киселину, ди и трифосфате и полифосфате у месу гироса и кебаба.
До овог потеза је дошло услед забринутости током научног прегледа из 2012. године о могућој вези између фосфата који се користе као адитиви за храну и болести срца — али докази су тада остали неусаглашени, пише Б92.
#free_gyros #eubastards pic.twitter.com/rld1C0eNzT
— Alex Mourelatos (@Alex_Mourelatos) December 2, 2017
Правила ЕУ обично забрањују употребу фосфатних адитива у припреми меса, у ком се користе за заштиту укуса и спречавају сушење меса, али постоје и одређени изузеци.
Грци ће сада морати да сачекају гласање, које ће се одржати између 11. и 14. децембра у Стразбуру, како би сазнали да ли ће њихова омиљена храна и даље моћи да се служи у сендвичима са истом текстуром и укусом као досад, преноси информативни портал „Грчка“.