Додик објаснио како Хрватска жртвује свој народ

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Стално пребацивање одговорности на Србе и Србију, које из Хрватске долази након хашке пресуде шесторици лидера Херцег-Босне, постало је неподношљиво и дегутантно, сматра председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске је истакао да нигде у одлукама Хашког трибунала не пише да су Србија и Срби агресори, а хрватској председници Колинди Грабар Китаровић је поручио да би могла коначно да се позабави судбином Срба страдалих током операције „Олуја“ и других акција у Хрватској.

Слободан Праљак - Sputnik Србија
Аустријски медији: Колинда скупља гласове на самоубиству ратног злочинца Праљка

„Можда њима делује да је лакше да се побегне од ситуације у којој се налазе тако што ће оркестрирано поново напасти на Србе, али морају мало да се зауставе и виде коначно шта су чињенице и да су они прво етнички очистили Србе из Хрватске, а сада покушавају за оно што су чинили да жртвују свој народ“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је појаснио да Хрватска жртвује свој народ тако што их је натерала да демонтирају Херцег-Босну и уђу у преговоре, чиме су сами подигли оптужницу и довели припаднике свог народа у позицију да одговарају за Херцег-Босну.

„То је била политика Хрватске, а не наша и ми нисмо о томе одлучивали. Ми нисмо рекли да ли треба или не треба формирати Херцег-Босну. Зашто су је формирали и зашто је демонтирали, то је прича за њих, није за нас и коначно би ту морали да траже разлоге свог положаја, а не да покушавају упорно да се обрачунавају са Србима“, рекао је Додик.

Он је оценио да се Колинда Грабар Китаровић, која је након пресуде шесторици лидера Херцег-Босне изјавила да је „хрватски народ жртва великосрпске агресије“, поново окреће оптужбама према Србима и Србији у недостатку других аргумената да прибави пажњу своје јавности.

„Постају све дегутантније такве тврдње званичника Хрватске, који очигледно своју неспособност са почетка рата за политику коју је водио Фрањо Туђман у то време, сада покушавају да припишу неком другом“, рекао је Додик.

Колинда Грабар Китаровић у Москви - Sputnik Србија
Китаровићева: Хрватски народ био жртва „великосрпске агресије“

Председник Републике Српске је истакао да нигде у одлукама Хашког трибунала не пише да су Србија и Срби агресори.

„Сви знају шта је мој став о Хашком трибуналу, али када говорим о тим стварима, нигде не пише да је Република Српска удружени злочиначки подухват како су то желели многи да прикажу. Не пише нигде да је Република Српска геноцидна како су покушали да говоре о њој“, истакао је Додик.

Он је подсетио да је политика Хрвата била да изађу на референдум о независности и подрже БиХ, а након само годину-две ушли су у оружани сукоб са муслиманима и тиме признали да су погрешили са одлуком да изађу на референдум.

„Наравно да су то чинили под утицајем политике Фрање Туђмана. Сада знамо, а можемо и да прочитамо да је одлучујућу улогу на тадашње руководство Хрвата у БиХ вршио Туђман, тражећи од њих понашање које је одговарало Хрватској као држави која се обрачунавала са аутономијом Срба у самој Хрватској“, рекао је Додик.

Он је истакао да је очигледно да многе ствари које је Хрватска чинила везано за Републику Српску Крајину имају предзнак злочина и да то никада није процесуирано.

Фрањо Туђман са војском Хрватске - Sputnik Србија
Паника у Загребу: Хоће ли Хрватска једина бити осуђена као агресор у СФРЈ

„Сада када су дошли у позицију да су одговорни за злочине над Бошњацима у БиХ поново покушавају да пребаце одговорност на Србе. То, наравно, треба одбацити. Према ономе шта је последњих дана рекао Хаг, нигде не стоји реч ’Срби'‘. Нажалост, нигде се не спомињу ни српске жртве, а требало би да стоји да су почињени и злочини над Србима. Колико је Срба било у Мостару, а колико их је после рата? Или колико је Срба било на неким другим просторима, а колико их је сад“, упитао је Додик.

Он је подсетио да је хрватска војска ушла у Мркоњић Град и да су тамо починили злочине, те да за то постоје несумњиви подаци.

„Хаг се на ту страну није окретао и није пресуђивао за злочине над Србима. Очигледно да су Хаг и Хрвати сматрали да су Срби циљ који не морате да доказујете да ли је оправдано да га убијете“, рекао је Додик и додао да је крајње време да Китаровићева престане са таквим инсинуацијама.

Он је поручио Китаровићевој да би, као озбиљан председник, могла коначно да се позабави судбином Срба страдалих током операције „Олуја“ и многих других акција које су се десиле у Хрватској, а не да упорно пребацује одговорност на Србе.

„Такве изјаве хрватских званичника више су за њихову дневну употребу него што могу нешто да покажу или докажу. Не бих хтео да будем циничан, али је несумњиво јасно да је о Хрватској и Хрватима на такав начин, ипак, нашао разлога да говори и такав какав јесте међународни суд о коме имам своје мишљење и за који сам упорно говорио да је једностран и да има више политике него правде у њему“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нема одговора за оно што је починила хрватска војска, која треба да одговара за злочине у Мркоњић Граду и другим местима, и додао да ће се видети шта домаће правосуђе може да уради у том погледу.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала