Лидер Хута о убиству бившег председника Јемена: Ово је крај издајничке завере

© AP Photo / Hani MohammedЛидер Хута Абудул Малек ел Хути
Лидер Хута Абудул Малек ел Хути - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер побуњеничких Хута у Јемену Абдул Малек ел Хути изјавио је да су те снаге убиле бившег јеменског председника Али Абдулах Салеха због његове „издаје“.

У опширном говору који је емитовала хутска телевизија „Ел Масирах“, Ел Хути је Салехово убиство описао као „историјски пораз коалиционих снага“, мислећи на коалицију арапских држава, на челу са Саудијском Арабијом, против које се Хути боре, преноси АП.

Снимак убиства бившег председника Јемена - Sputnik Србија
Објављен снимак убиства бившег председника Јемена (узнемирујућ видео)

Не помињући Салехово име, Ел Хути је рекао да је знао за његову комуникацију са коалицијом и за његове намере да се окрене против Хута.

Он је додао да је Салеху послао неколико упозорења.

„Обавестили смо лидера издајничке криминалне војске да се повуче, да буде мудар, да заустави своју војску у чињењу злочина. Данас је дан пада издајничке завере“, рекао је Eл Хути.

Он је нагласио да Хути, познати и као Ансар Алах, немају непријатеље у Салеховој партији „Генерални народни конгрес“, која је била владајућа странка у Јемену под Салеховом влашћу, а која је сада и сама подељена.

Хутско (побуњеничко) министарство унутрашњих послова у Јемену је потврдило да је Салех убијен, а како је раније пренео Ројтерс, на интернету се појавио и снимак на којем се наводно види беживотно Салехово тело, а аутентичност снимка није потврђена.

Како је британска агенција известила раније данас, радио-станица која је под контролом Хута у Јемену је известила да је бивши председник те земље, против ког се они боре, убијен, али није било независне потврде те информације.

Али Абдалах Салех - Sputnik Србија
Убијен бивши председник Јемена Али Абдул Салех

Салехова партија је са друге стране порекла те извештаје, наводећи да њихов лидер наставља да предводи снаге у сукобима против Хута у Сани.

Како је наведено, није познато где се Салех налази, а он се није појавио од како су у јавност изашли извештаји о његовој смрти.

Ројтерс је пре тога известио да су становници Сане рекли да су хутски борци гађали Салехову кућу, која се налази у центру града, а у недељу је пренео наводе становника и локалних медија да су авиони коалиције на челу са Саудијском Арабијом претходне ноћи бомбардовали положаје Хута у Сани.

Како је британска агенција пренела, циљ напада коалиције је било пружање подршке присталицама бившег председника Салеха у борби против Хута, групе која се сврстала на страну Ирана.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала