Израел: Прерано за разматрање границе Јерусалима и Палестине

© Sputnik / Vitaliy BelousovСтари град у Јерусалиму
Стари град у Јерусалиму - Sputnik Србија
Пратите нас
Израел сматра да је прерано разговарати са Палестином о границама Јерусалима након што су га Сједињене Америчке Државе признале као главни град јеврејске државе, рекао је за Спутњик израелски амбасадор у Русији Хари Корен.
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија
Трамп признао Јерусалим за престоницу Израела

„Тема граница увек је била тесно повезана са питањима безбедности. Ако говоримо о спољној граници Израела, више пута је речено да нисмо спремни да напустимо линију реке Јордан све док не буде јасно шта се догађа западно од те линије — у будућој палестинској држави — колико је стабилна, колико је способна да се не претвори у још једну Газу и колико је са источне стране све мирно код наших суседа у Јордану и да ли постоји предаја оружја у руке терориста“, рекао је амбасадор.

„Исто важи и за Јерусалим — велики, једини, вечни. Чак и ако се у прошлости дискутовало о неким формулацијама о Јерусалиму, то не значи да ће то бити разматрано и убудуће. Али морамо да сачекамо, још је рано“, додао је Корен.

Он је такође подсетио на речи израелског премијера Бењамина Нетанијахуа о непромењеном статусу кво светих места у Израелу.

„Нетанијаху је јасно рекао да ће бити обезбеђен потпуни приступ свим представницима свих религија својим храмовима, и хришћанима, и муслиманима, и Јеврејима“, истакао је Корен.

Председник САД Доналд Трамп објавио је у среду да признаје Јерусалим као главни град Израела и наложио је Стејт департменту да започне припреме за пресељење Амбасаде САД у Израелу из Тел Авива у Јерусалим.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала