Хојт Ји: Оно што сам рекао у Београду је политика Америке

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKХојт Ји
Хојт Ји - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји је изјавио у интервјуу за Н1 Сарајево да је интерес Америке у региону да се земљама помогне да се приближе свом циљу — просперитету, демократској, стабилној будућности и интегрисању са остатком Европе.
Амбасадор САД Кајл Скот - Sputnik Србија
Скот: Мислим да је Хојт био прилично јасан

„Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађана региона, посебно за младе“, поручио је Хојт Брајан Ји.

Говорећи о поруци коју је изрекао у Београду, о седењу Србије „на две столице“, Хојт Брајан Ји је рекао да земље које желе да постану чланице Европске уније, НАТО-а или било које друге међународне организације, морају да убеде лидере и чланове тих организација да су заиста посвећене томе да им се придруже.

„Мој савет било којој земљи би био да донесе стратешку одлуку да ли ће се придружити, то је суверено право сваке земље. А кад се одлука о придружењу донесе, да учине све што је могуће да убеди оне који треба да одлуче о томе да је спремна да задовољи све неопходне услове“, рекао је он.

Хојт Ји објашњава да све што је говорио на конференцији у Београду јесте рефлексија америчке политике.

„О њој не одлучују појединачне дипломате, о њој се одлучује у Вашингтону. У овом случају, америчка влада чврсто подржава аспирације Србије ка Европској унији“, објашњава он.

Према његовим речима, САД имају интерес да Србија настави да иде ка Западу и Европи и додаје да желе да помогну Србији на том путу.

„То нису само речи, то су наши програми помоћи, то су партнерства са Србијом. Дакле, не само морална подршка већ и конкретна помоћ. Наше везе са Србијом су чврсте“, рекао је Хојт Ји.

Он је одбацио наводе појединих медија да ће постати нови амерички амбасадор у Македонији и додао да је задовољан послом који тренутно обавља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала