Немачки контраудар: Сједињене европске државе — опасно и нереално

© PixabayНемачка и ЕУ-илустрација
Немачка и ЕУ-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи функционери Хришћанско-демократске странке (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел одбацили су визију о „Сједињеним европским државама“ социјалдемократа, са којима се надају да ће формирати владајућу коалицију у Немачкој.

Лидер СПД-а Мартин Шулц у четвртак је на конгресу странке добио подршку за јасну визију Европе и позвао је на формирање „Сједињених европских држава“ до 2025. године.

Европска унија и Америка - Sputnik Србија
Велико препакивање моћи: Пуца брак Америке и Европске уније

Шеф фракције ЦДУ Фолкер Каудер рекао је да Шулцов предлог о Европи представља „опасност за ЕУ и подршку грађана Европи“, док је шеф кабинета канцеларке Ангеле Меркел Петер Алтмајер казао да је та идеја, нарочито временски оквир, нереална, преноси Ројтерс.

Према анкети агенције „Емнид“, коју је објавио „Билд“, мање од трећине Немаца подржава Шулцову идеју, док је скоро половина одбацује.

Каудер је за „Тагесшпигл“ рекао да је неопходно ојачати Европу, али да је такође важно да се схвати да људи тренутно желе „поузданост коју, како верују, могу да пронађу у националним државама“.

Коалициони разговори СПД-а и ЦДУ почињу у среду, а стиче се утисак да ће се две стране највише спорити око питања Европе, које ће вероватно имати кључну улогу у преговорима.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала