Трамп иде наруку Путину: Утицај Москве на Блиском истоку све већи

© AFP 2023 / Ahmad GHARABLIИзраелска полиција растерује палестинске демонстранте у Источном Јерусалиму
Израелска полиција растерује палестинске демонстранте у Источном Јерусалиму - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп признао је Јерусалим за престоницу Израела и преселио амбасаду из Тел Авива, пише аустријски лист „Стандард“. Он је овим покренуо ланчану реакцију која ће на крају довести до јачања геополитичких позиција Русије.
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон говори на конференцији за медије у Лондону - Sputnik Србија
Тилерсон: Пресељење Амбасаде у Јерусалим неће бити ни ове ни следеће године

У Израелу су већ почели масовни нереди, пише аустријски лист. Већ има погинулих и рањених. У вези са све већим компликовањем ситуације, палестински медији су се сетили недавне посете Трампа Саудијској Арабији, када је добио наруџбине у вредности од 500 милијарди долара. Да су арапске земље озбиљно мислиле на исламску солидарност, оне би се ујединиле и бојкотовале сваку економску сарадњу са САД. Међутим, нажалост, такви су људи: када је реч о сопственим финансијским интересима, солидарност се губи, наводи аутор чланка.

Пребрзе акције Трампа ће се одразити и на Европу, наставља лист. Сада Европа неће испуњавати улогу миротворца и посредника на Блиском истоку. Питање је кога ће за ту улогу одабрати Палестинци. То сигурно неће бити Турска, јер су још увек свежа сећања на Османску империју, размишља аутор. Последњи претендент на ову улогу је Русија, што ће само појачати њен геополитички утицај и ојачати алијансу Кремља са новим савезницима — Мађарском и Пољском, сматра аустријски новинар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала