Амнести: Имамо доказе, земље ЕУ саучеснице у злочину

Пратите насTelegramOdyssey
Земље чланице ЕУ су саучеснице у злостављању миграната у Либији, наводи организација за заштиту људских права „Амнести интернешенел“ у извештају.

АИ у најновијем извештају оптужује ЕУ да затвара очи пред бруталним тактикама либијске обалске страже и опасним притворским објектима, преноси АП.

Ова група за заштиту људских права са седиштем у Лондону наводи и да либијска обалска стража прима мито од кријумчара, како би допустила да чамци са мигрантима исплове ка Европи.

Протест студената против пријема Косова у Унеско - Sputnik Србија
Мигранти стижу на Београдски универзитет, али под једним условом

„Амнести“ истиче да поседује видео-снимке и друге документарне доказе да је брод који је Италија донирала либијској обалској стражи био умешан у операцију пресретања у којој се више од 50 људи утопило.

„Европске владе не само што су у потпуности обавештене о овим злоупотребама, већ активно подржавају либијске власти у заустављању прелазака преко мора и задржавању људи у Либији. Оне су саучесници у тим злочинима“, рекао је директор „Амнести интернешенела“ за Европу Џон Далхуисен.

АИ такође наводи да је прегледала видео-снимке, фотографије и документа који показују да у најмање једном инциденту посада брода који је Италија донирала либијској обалској стражи није употребила чамце за спасавање за мигранте који су се нашли у невољи на мору.

„Европске владе су показале где лежи њихови истински приоритети: у затварању главне медитеранске руте, при чему се ретко обазиру на изазване патње“, закључио је Далхуисен.

На удару прилива више од милион миграната у 2015. години, ЕУ је са Либијом и њеним суседима радила на пресецању главне мигрантске руте из Африке ка Европи, а њена стратегија је укључивала обуку и опремање либијске обалске страже како би зауставила чамце који покушају да крену на опасан пут преко Медитерана.

Притом је ухваћено око 20.000 миграната, који су потом остали заглављени у Либији, где су притворске јединице претрпане и хигијенски запуштене, наглашава „Амнести“.

Ова организација напомиње да је њен најновији извештај заснован на интервјуима са десетинама миграната и званичника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала