Питање које је шокирало Британце: Чије су ћурке?

Пратите насTelegramOdyssey
У „пилићарској“ игри супермаркета, милиони Британаца су преварени тако што мисле да за божићну трпезу припремају домаће ћурке, које су, у ствари, узгојене у земљама Европске уније.

Милиони грађана Велике Британије, посебно они који су на референдуму гласали за излазак из ЕУ, вероватно су осетили горак укус у устима кад су схватили да уместо домаће ћуретине купују птице узгојене у Француској.

Пољопривредни активисти кажу да ће већина главних супермаркета продавати ћуретину увезену са Континента због птичјег грипа који је погодио узгајиваче у Британији.

Већина породица практично неће знати да купује ћурке узгојене у ЕУ због правила Уније о потписивању земље производње. Под условом да се ћурка подвргне коначној обради у земљи, или ако су стигле живе или свеже охлађене, супермаркети их могу продавати као произведене у Британији.

​Активиста Ричард Хадок, фармер из Девона у Енглеској, каже да ће постојеће одредбе довести до тога да милиони људи буду обманути.

„Већ је дошло до несташице ћурки уочи овогодишњег Божића што је резултат птичјег грипа, а последњих дана избила је нова епидемија у Холандији, што ће додатно повећати тражњу у Британији“, рекао је Хадок за Спутњик.

​„Ипак, многи у Британији ће бити преварени мислећи да једу домаће ћурке, иако оне стижу бродовима из Француске и других делова Европе. Актуелни прописи су такви да се ћурке, ако се завршна обрада или паковање ради овде, легално могу продавати као британске ћурке“, додао је.

Фармер је додао да их поједини супермаркети пакују тако да изгледа као да су ћурке узгојене на фармама у унутрашњости Британије, а понеки користе и фотографије традиционалних сламнатих колиба.

​Хадок верује да ће британски продавци изиграти многе купце који су одлучили да у ово доба године купују домаће производе.

„Сваки купац има право да захтева да му се каже тачно географско порекло производа који купује и надам се да ће то право искористити уколико имају било какве сумње“, рекао је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала