РПЦ: Јерусалим мора да остане центар три светске религије

© REUTERS / Ronen ZvulunПанорама Јерусалима
Панорама Јерусалима - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчко признавање Јерусалима за престоницу Израела могло би да наруши баланс снага у том граду, који је успостављен после тешког ратног периода, изјавио је данас званични представник Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

Коментаришући информацију о томе да је председник САД Доналд Трамп признао Јерусалим за престоницу Израела, јерарх Руске православне цркве је подсетио на значај овог града и на тежак пут који је водио данашњој уравнотеженој ситуацији, чија би промена могла да доведе до сукоба и страдања људи.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Турска Јерусалим ставља пред Уједињене нације

„С једне стране, ако прочитамо Библију, историју библијског цара Давида, он је изабрао Јерусалим за престоницу своје државе. То јест, то је веома древна историја, за јеврејски народ света историја, то је део њиховог Светог писма. С друге стране, знамо да је током историје на тој територији било много војних дејстава, она је много пута прелазила из једних руку у друге и данас на њу претендују разне снаге“, рекао је митрополит у програму телевизијског канала „Русија 24“. 

Он је додао да „ту прилично крхку равнотежу, која је успостављена у послератном периоду, не треба нарушавати, јер то може довести до експлозија, што се већ и дешава“. 

Архијереј је нагласио да је Јерусалим пре свега религиозни центар и да би било неисправно да се он претвори у политички центар.

„Не смемо да заборавимо да је Јерусалим свети град за три светске религије: не само за јудаизам, него и за хришћанство и ислам. Данас у Јерусалиму хришћани, муслимани и Јевреји живе мање-више мирно, свака група има своје четврти, некретнине, светиње. И веома је важно да Јерусалим остане управо такав духовни и религиозни центар у којем би представници три аврамовске, монотеистичке религије могли да живе заједно у миру и сагласности“, закључио је Иларион. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала