Сарма је култно јело на овим просторима, а зимско време је „ударни термин“ за овај специјалитет.
Појединци су отишли толико далеко да пошто-пото покушавају да направе своју националну верзију тог јела.
Најдаље је, чини се, отишла једна куварица из Хрватске, која у сарму ставља — хрватско месо.
Наиме, и мала деца знају да се овај специјалитет прави од млевеног меса. Неки воле јунетину, неки свињетину, а најбоља је када се та два меса комбинују.
Ипак, ова домаћица је направила велики искорак и по том питању, па је чак и месу доделила националност.
По њеном рецепту за сарму се користе хрватска свињетина и хрватска јунетина! Међу састојцима се налази и један локални — вараждинско зеље — али њега можемо да подведемо под локалпатриотизам.
Додуше, остало је нејасно које су националности остали састојци, попут сланине, лука, куваног парадајза…